Primarul Mariupolului, Vadim Boichenko, a cerut luni o „evacuare completă” a populației rămase în orașul distrus de bombardamentele Rusiei. 

Citeste si: Roman Abramovici şi mai mulți ucraineni ar fi fost otrăviţi la Kiev în timpul negocierilor. Ce simptome au prezentat aceștia

„Nu totul este în puterea noastră”, a spus Vadim Boichenko într-un interviu la televiziunea ucraineană de stat. „Din păcate, astăzi suntem la mila ocupanților”, a spus Boicenko, cel care a fost înlocuit de ruși din poziția oficială de edil al orașului-port.

160.000 de locuitori, captivi și acum în iadul din Mariupol 

La începutul războiului, Mariupol avea o populație de peste 400.000 de locuitori. "Conform estimărilor noastre, aproximativ 160.000 de oameni se află încă în orașul asediat. Aici este imposibil să trăiești pentru că nu există apă, electricitate, căldură. Este cu adevărat înfricoșător”, a mai spus el.

Citeste si: Mesajul cutremurător pe care un tată din Mariupol i l-a trimis fiului său: ,,Dima, mama ta a murit! Am îngropat-o la grădiniță"

Oficialii ucraineni au susținut că forțele ruse au împiedicat convoaiele umanitare să se apropie sau să iasă în siguranță din oraș.

Un lider separatist pro-rus a declarat duminică că aproximativ 1.700 de locuitori din Mariupol sunt „evacuați” zilnic din oraș și din împrejurimi, dar oficialii ucraineni descriu această evacuare ca o deportare forțată a mii de oameni în Rusia.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet- wowbiz.ro

Cum arată iadul din Mariupol, orașul distrus total de ruși, văzut în filmarea unei persoane care a reușit să se evacueze printr-un coridor umanitar:

Cel puțin 200 de copii au murit în Mariupol

Primarul Mariupolului a mai declarat luni că 210 de copii se numără printre cele 5.000 de persoane care au murit în oraș de când a fost asediat de armata rusă.

Vadim Boichenko, care nu se mai află în Mariupol, a declarat luni la televiziunea națională că aproximativ 160.000 de civili sunt încă prinși în oraș. "Situația din oraș rămâne dificilă. Oamenii sunt dincolo de linia catastrofei umanitare", a mai spus fostul primar, potrivit Sky News

Cel mai distrus oraș din războiul lui Vladimir Putin

Statisticile publicate duminică de oficialii ucraineni prezintă o imagine sumbră a săptămânilor de bombardamente și lupte urbane în Mariupol.

Potrivit acestor cifre, 90% din clădirile rezidențiale din oraș au fost avariate- 60% au fost lovite direct și 40% au fost distruse. Șapte dintre spitalele orașului- 90% din capacitatea medicală a orașului- au fost avariate, trei dintre acestea fiind distruse.

Ce a rămas din teatrul dramatic din Mariupol

[Sursa foto: Twitter]

Citeste si: Miracolul prin care Lidia Buble a fost vindecată de psoriazis, după ce tratamentele medicilor nu au dat niciun efect. „Voi nu le vedeți pentru că le acopeream cu haine. Efectiv am fost vindecată.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

De asemenea, au fost avariate trei maternități (una distrusă), șapte institute de învățământ superior (trei distruse) și 57 de școli și 70 de grădinițe, cu 23, respectiv 28 distruse. Un număr de fabrici au fost avariate, iar portul orașului a suferit pagube.

Potrivit acestor statistici oficiale, aproximativ 140.000 de oameni au părăsit orașul înainte de a fi înconjurat, iar aproximativ 150.000 au reușit să plece în timpul blocadei.

În timpul apogeului asediului, aproximativ 170.000 de oameni ar fi rămas în oraș, iar oficialii ucraineni susțin că 30.000 de oameni din Mariupol au fost deportați în Rusia.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si