Primul ajutor în caz de insolație. Cum să acționezi dacă ai stat prea mult la soare
Insolația reprezintă o stare ce te poate pune în pericol. Aceasta apare dacă organismul se supraîncălzește și nu poate să își scadă temperatura.
Primul ajutor în caz de insolație. Poate apărea când temperatura ambientală este foarte ridicată, se transpira foarte mult și nu se beau suficiente lichide pentru a putea înlocui pierderea acestora prin traspirație.
Principalele semne si simptome ale epuizarii termice (care pot precede insolatia) includ:
Simptomele cele mai comune ale insolatiei includ:
Citeste si: Cum se manifestă insolația si cum poți acorda primul ajutor în caz de insolație
Pacientul trebuie așezat întru-un spațiu răcoros, să nu fie sub acțiunea directă a razelor solare. Acesta trebuie dezbrăcat și așezat în așa fel încât să se expună cât mai mult din corpul sau la aer (cât mai multă suprafață corporală să intre în contact direct cu aerul).
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Corpul pacientului trebuie răcorit cu apă rece, dar nu foarte rece, care poate fi pulverizată pe corp sau aplicată cu ajutorul unui burete, reușindu-se astfel scăderea temperaturii corporale. Trebuie urmărite semnele care prevestesc o evoluție rapidă spre insolație.
Pot fi aplicate pachete de gheață pe abdomen, pe gât și în axile (subsuoară), locuri unde vasele de sânge mari se găsesc la suprafață tegumetului. Este interzisă introducerea pacientului într-o baie de gheață.
Citeste si: Ești pregătit de vară?