In articol:
- Conținuturile programei pentru materia ”Istoria comunismului din România”
- Combaterea ignoranței și a manipulării istorice
Începând cu anul școlar 2025-2026, disciplina „Istoria comunismului din România” devine materie obligatorie pentru elevii din clasele a XII-a (învățământ de zi) și a XIII-a (învățământ seral și cu frecvență redusă).
Această decizie vine în urma aprobării programei școlare, eveniment organizat la Biblioteca Facultății de Litere din cadrul Universității din București, sub semnul comemorării a 35 de ani de la Revoluția Română din
Programa școlară urmărește să ofere elevilor o înțelegere critică și fundamentată asupra regimului comunist din România, punând accent pe: particularitățile regimului comunist: practici politice și economice, impactul social și cultural asupra societății românești, fragilitatea libertății și lecțiile oferite de trecut pentru prezent.
Conținuturile programei pentru materia ”Istoria comunismului din România”
Conținuturile programei sunt structurate cronologic și tematic în 13 domenii de studiu, abordând aspecte precum:
- Sistemul politic (instituții, politici represive, opoziție)
- Relațiile internaționale
- Economia
- Structurile sociale
- Politicile educaționale, de sănătate și culturale
- Revoluția din decembrie 1989
- Memoria regimului comunist
Citește și: Câte zile libere vom avea de Crăciun 2024 și de Revelion 2025?
Elaborarea programei s-a realizat de către Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație (CNPEE), în parteneriat cu institute academice prestigioase, printre care: Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, Institutul de Istorie „N.
Citește și: Vacanță februarie 2025: Când au liber de la școală elevii din București și din celelalte județe
Combaterea ignoranței și a manipulării istorice
Ministrul Educației, Ligia Deca, a subliniat necesitatea acestei discipline pentru combaterea ignoranței și a manipulării istorice:
„Contextul actual confirmă faptul că avem nevoie ca elevii noștri să cunoască și să înțeleagă evenimentele care au determinat și marchează, încă, prezentul. Avem obligația de a combate ignoranța și manipularea bazată pe istorie. O cunoaștere inadecvată sau chiar lipsa cunoașterii faptelor istorice din perioada regimului comunist lasă loc unor distorsiuni care pot influența inclusiv comportamentul electoral.
Citeste si: Diane Delano, actrița din „Northern Exposure”, găsită moartă în propria casă- radioimpuls.ro
Începând de astăzi, disciplina «Istoria comunismului din România» completează efortul educațional de a oferi tinerilor o înțelegere profundă a trecutului recent al țării noastre. Este o lecție despre fragilitatea libertății și despre cum, prin indiferență sau complicitate, răul poate deveni banal, așa cum ne-a avertizat Hannah Arendt. Creșterea extremismului, a intoleranței și a tendințelor autoritare ne arată cât de importantă este educația istorică în formarea unor cetățeni conștienți și responsabili.
Să nu uităm niciodată: istoria nu este doar despre trecut, ci despre noi toți, aici și acum. Tinerii noștri merită o educație care să îi învețe să prețuiască libertatea, să apere democrația și să construiască o societate în care, în mod ideal, răul să nu mai aibă loc.”