Close sidebar
Close sidebar

Programa școlară pentru materia „Istoria comunismului din România”: În ce clasă se va studia această materie începând cu anul școlar 2025-2026?

Programa școlară pentru materia „Istoria comunismului din România”: Află în ce clasă se va studia această materie începând cu anul școlar 2025-2026!

Andreea Stoica,

Programa școlară pentru materia „Istoria comunismului din România”

[Sursa foto: freepik]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Începând cu anul școlar 2025-2026, disciplina „Istoria comunismului din România” devine materie obligatorie pentru elevii din clasele a XII-a (învățământ de zi) și a XIII-a (învățământ seral și cu frecvență redusă).

Această decizie vine în urma aprobării programei școlare, eveniment organizat la Biblioteca Facultății de Litere din cadrul Universității din București, sub semnul comemorării a 35 de ani de la Revoluția Română din 1989.

Programa școlară urmărește să ofere elevilor o înțelegere critică și fundamentată asupra regimului comunist din România, punând accent pe: particularitățile regimului comunist: practici politice și economice, impactul social și cultural asupra societății românești, fragilitatea libertății și lecțiile oferite de trecut pentru prezent.

[Sursa foto: freepik]

Conținuturile programei pentru materia ”Istoria comunismului din România”

Conținuturile programei sunt structurate cronologic și tematic în 13 domenii de studiu, abordând aspecte precum:

  • Sistemul politic (instituții, politici represive, opoziție)
  • Relațiile internaționale
  • Economia
  • Structurile sociale
  • Politicile educaționale, de sănătate și culturale
  • Revoluția din decembrie 1989
  • Memoria regimului comunist

Citește și: Câte zile libere vom avea de Crăciun 2024 și de Revelion 2025?

Citeste si: Cine este adolescenta care a deschis focul într-o școală creștină și a ucis o profesoară și un elev! Aceasta a murit la scurt timp după atacul armat- kanald.ro

Citeste si: Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Diaconu! Regretatul actor, condus pe ultimul drum cu onoruri militare- wowbiz.ro

Citeste si: Val de indignare după ce poliția a publicat fotografii cu un buldog lipit într-un sac de gunoi și aruncat lângă o cale ferată- antena3.ro

Elaborarea programei s-a realizat de către Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație (CNPEE), în parteneriat cu institute academice prestigioase, printre care: Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, Institutul de Istorie „N.

Iorga”, CNSAS (Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității), Reprezentanți ai facultăților de istorie din întreaga țară.

Programa școlară pentru materia „Istoria comunismului din România”

[Sursa foto: freepik]

Citește și: Vacanță februarie 2025: Când au liber de la școală elevii din București și din celelalte județe

Combaterea ignoranței și a manipulării istorice

Ministrul Educației, Ligia Deca, a subliniat necesitatea acestei discipline pentru combaterea ignoranței și a manipulării istorice:

„Contextul actual confirmă faptul că avem nevoie ca elevii noștri să cunoască și să înțeleagă evenimentele care au determinat și marchează, încă, prezentul. Avem obligația de a combate ignoranța și manipularea bazată pe istorie. O cunoaștere inadecvată sau chiar lipsa cunoașterii faptelor istorice din perioada regimului comunist lasă loc unor distorsiuni care pot influența inclusiv comportamentul electoral.

Citeste si: Majorările se țin lanț în anul 2025! Care sunt persoanele care vor beneficia de creșterea pensiilor- kfetele.ro

Citeste si: Diane Delano, actrița din „Northern Exposure”, găsită moartă în propria casă- radioimpuls.ro

Citeste si: Val de indignare după ce poliția a publicat fotografii cu un buldog lipit într-un sac de gunoi și aruncat lângă o cale ferată- antena3.ro

Începând de astăzi, disciplina «Istoria comunismului din România» completează efortul educațional de a oferi tinerilor o înțelegere profundă a trecutului recent al țării noastre. Este o lecție despre fragilitatea libertății și despre cum, prin indiferență sau complicitate, răul poate deveni banal, așa cum ne-a avertizat Hannah Arendt. Creșterea extremismului, a intoleranței și a tendințelor autoritare ne arată cât de importantă este educația istorică în formarea unor cetățeni conștienți și responsabili.

Să nu uităm niciodată: istoria nu este doar despre trecut, ci despre noi toți, aici și acum. Tinerii noștri merită o educație care să îi învețe să prețuiască libertatea, să apere democrația și să construiască o societate în care, în mod ideal, răul să nu mai aibă loc.”

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI