Institutul Yunus Emre și Inspectoratul Școlar General din Istanbul stabilesc punți de limbă și cultură între Türkiye și România
Se clădesc punți ale limbii și culturii între Türkiye și România. Inspectoratul Școlar General din Istanbul a avut onoarea de a primi în vizită oficială, în cadrul proiectului "Opțiunea mea este Limba Turcă”, directorii școlilor din România în care se predă limba turcă.
Proiectul "Opțiunea mea este Limba Turcă”, desfășurat sub egida Institutului Yunus Emre și a Ministerului Educației Naționale din România, a debutat în ianuarie 2024 în 6 școli pilot din România.
Până în luna septembrie a anului 2024, numărul acestora a crescut la 16, iar numărul elevilor s-a apropiat de 1.000, subliniind succesul și extinderea inițiativei.
Prin subproiectul de înfrățire între școli, din cadrul proiectului "Opțiunea mea este Limba Turcă”, Inspectoratul Școlar General din Istanbul a avut onoarea de a primi, în vizită oficială, directorii școlilor din România unde se predă limba turcă.
Se clădesc punți ale limbii și culturii între Türkiye și România
Miercuri, 11 decembrie, directorii școlilor și reprezentanții Ministerului Educației din România, sosiți în Türkiye, au fost primiți cu flori pe Aeroportul din Istanbul de către Mehmet Nezir Eryarsoy, director adjunct al Inspectoratului Școlar General din Istanbul, alături de directorii școlilor partenere.
Pe parcursul celor patru zile ale vizitei, au avut loc numeroase întâlniri și activități speciale.
Oaspeții români au vizitat Inspectoratul Școlar General al districtului Beyoğlu, iar după întâlnirile oficiale, au avut ocazia să descopere farmecul peninsulei istorice a Istanbulului. Seara, într-un cadru festiv organizat de Inspectoratul Școlar General al districtului Beşiktaş, legăturile de prietenie dintre oaspeții români și directorii școlilor partenere au fost consolidate în timpul unei cine festive.
Joi, 12 decembrie, directorii școlilor din România au vizitat școlile partenere, având ocazia să descopere îndeaproape infrastructura modernă și standardele de calitate ale educației din Türkiye.
După aceste vizite, oaspeții români au explorat diverse instituții publice din Istanbul, unde a fost subliniată importanța proiectului pentru ambele țări și s-au oferit cadouri simbolice în semn de apreciere reciprocă. Ulterior, au avut loc întâlniri la prefecturile și inspectoratele școlare generale din districtele Güngören, Bağcılar și alte zone, pentru a discuta despre viitoarele colaborări și proiecte comune. Seara, Inspectoratul Școlar General din districtul Sarıyer a organizat o seară turcească memorabilă, cu dansuri tradiționale, un spectacol captivant de derviși rotitori și un festin de preparate autentice din bucătăria turcească.
După vizitele oficiale, directorii școlilor partenere au avut parte de o croazieră pe Bosfor, unde au avut ocazia să admire, din largul mării, magica metropolă istorică, Istanbul.
Limba Turcă – o oportunitate pentru noile generații pe harta lingvistică a lumii
Vineri, 13 decembrie, sub egida Inspectoratului Școlar General din Istanbul, a avut loc ceremonia de semnare a protocoalelor de înfrățire între școli.
La eveniment au participat Mehmet Nezir Eryarsoy și Özcan Türkoğlu, directori adjuncți ai Inspectoratului Școlar General din Istanbul, Ferhat Öztürk, directorul Inspectoratul Școlar General al districtului Güngören, Conf. Univ. Dr. Emrah Boylu, directorul Departamentului de Educație al Institutului Yunus Emre, Mustafa Yıldız, directorul Institutului Yunus Emre din România, oficiali ai Ministerului Educației din România, directorii școlilor partenere din România și Türkiye, precum și numeroși invitați de seamă.
Un valoros capital cultural, ce va însoți elevii pe tot parcursul vieții lor, deschizându-le noi orizonturi și oportunități
În cadrul discursurilor susținute după ceremonia de semnare, s-a subliniat faptul că prietenia dintre România și Türkiye va fi consolidată și mai mult prin subproiectul de înfrățire între școli. În continuarea acestui proiect, elevii din școlile partenere vor desfășura vizite reciproce, întărind legăturile de prietenie dintre cele două țări și contribuind la crearea unor punți culturale durabile.
Reprezentanții instituțiilor școlare din România au adresat mulțumiri pentru ospitalitatea și atenția primite, exprimându-și, totodată, dorința de a-i găzdui cu plăcere pe elevii turci și pe oaspeții acestora în România, în cel mai scurt timp posibil.
Contribuie la o mai bună cunoaștere reciprocă între cele două culturi
În ultima zi a vizitei, oaspeții români au avut ocazia să descopere cele mai emblematice locuri istorice și turistice din Istanbul, având astfel șansa de a cunoaște orașul în profunzime. La finalul zilei, directorii școlilor partenere au condus oaspeții către aeroport pentru a-și încheia vizita și a se îndrepta spre România. Cu inimi pline de recunoștință și bucurie, oaspeții s-au despărțit de școlile partenere, exprimându-și fericirea pentru această experiență unică și legătura deosebită pe care au creat-o.
Institutul Yunus Emre, care își propune să promoveze limba și cultura turcă în întreaga lume, urmărește prin acest proiect și prin alte inițiative ale sale să transforme limba și cultura într-un patrimoniu cunoscut în toate colțurile lumii.