Bujorul are în compoziţia sa taninuri, alcaloizi, fier, mangan, cupru, magneziu, calciu, acizi organici, flavonoide şi vitamina C.
Pentru stimularea imunităţii şi reglarea metabolismului, puneţi 20 g de rădăcină mărunţită de bujor la un litru de apă clocotită, acoperiţi vasul şi lăsaţi la răcit. Se consumă câte 100 ml de 3 ori pe zi, timp de 30 de zile, după fiecare masă principală, după care se face pauză 3 săptămâni, şi se poate relua, scrie doxologia.com.
Infuzia de rădăcina de bujor (o linguriţă de rădăcină mărunţită la 400 ml de apă clocotită)
Persoanele care suferă de epuizare psihică pot face următorul preparat: în 500 ml de votcă se pun 3 linguri mărunţite de petale şi se lasă la macerat timp de 30 de zile, agitând de mai multe ori pe zi, după care se poate începe administrarea, consumându-se câte o linguriţă de preparat de 3 ori pe zi, înaintea meselor
Împotriva acneei, dermatitelor şi inflamaţiilor pielii se poate face o infuzie din petale (o lingură de petale la un litru de apă fierbinte), care se bea cu înghiţituri mici pe timpul unei zile. Tratamentul durează 10 zile maximum şi se poate relua o dată la 3 luni.
Pentru combaterea tusei se prepară o infuzie dintr-o lingură de petale de bujor mărunţite, o lingură de măghiran mărunţit, o lingură cu zmeură şi o lingură de miere, peste care se adaugă 2 căni cu apă fierbinte şi se lasă pentru 2 ore, după care