Românii pensionari au așteptat cu sufletul la gură să afle cu cât se va majora punctul de pensie în anul 2024. În plus, oamenii își doresc și eliminarea inegalităților de sistem prin noua formulă a legii pensiilor.

Pensiile se vor mări începând cu data de 1 ianuarie, însă românii nu știu exact câți bani vor primi în plus. 

Pensiile ar putea fi majorate cu 14 procente începând cu 1 ianuarie 2024, potrivit unui anunț al ministrului Finanțelor.

Totuși, pe lângă acest procent, au fost discutate și scenariile majorării cu 13,5% sau cu 13,8%.

punctul de pensie in 2024

Pensiile vor crește cu 14% în următorul an

[Sursa foto: Freepik]

Citește și: Pensiile cresc de la 1 ianuarie cu 13,8%. Anunțul important dat de Marcel Ciolacu: ”Până la sfârșitul lunii noiembrie vom trece noua lege a pensiilor prin Parlament”

Cu cât se va majora punctul de pensie 2024?

La finalul lunii martie 2023 erau înregistrați aproximativ 4.772.544 de pensionari în România, iar pensia medie a fost de 1.960 de lei, potrivit datelor Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP).

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Dintre pensionarii înregistrați la acea vreme, 681.369 au avut perioade lucrate în agricultură, iar pensia media a fost de 567 de lei. În cazul lor, pensia acestor români ar urma să crească cu doar 85 de lei și să ajungă la 652 de lei.

Din totalul pensionarilor din sistemul public de pensii, numărul românilor pensionați la limita de vârstă a fost de 3.814.009 persoane. Un număr de 2.193.980

de persoane din totalul menționat anterior sunt femei. Pentru acești români, pensia medie era de 2.184 de lei. După majorarea de 14%, pensia lor ar urma să crească cu aproximativ 326 de lei, iar pensia medie va ajunge la 2.510 lei

Ministrul Finanțelor, despre majorarea pensiilor

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a făcut un anunț legat de așteptata majorare a pensiilor. Acesta este de părere că sunt inechități foarte mari în sistem între pensiile foarte mici  și pensiile foarte mari.

„Toată lumea caută un echilibru social, iar măsurile fiscale duc la o echitate socială. Nu pot să măresc TVA-ul și să tai în mod egal puterea de cumpărare și a celui cu 1.000 de lei, și a celui cu 100.000 de lei în mod egal. Nimeni nu mai acceptă așa ceva într-o Europă socială. În acest moment s-au discutat principiile. Eu doresc să trec legea pensiilor anul acesta, iar la 1 ianuarie ea să fie în vigoare”, a declarat Marcel Boloș pentru antena3.ro

punctul de pensie in 2024

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că majorarea pensiilor ar putea fi cu 100% din rata inflației

[Sursa foto: iStock]

Citește și: VIDEO. Creșterea pensiilor din 2024, discutată de premierul Ciolacu la Bruxelles. Ce s-a stabilit

Premierul Marcel Ciolacu a vorbit despre noua lege a pensiilor, susținând cele spuse anterior de ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

„Avem aceeași viziune ca și Comisia Europeană în ceea ce privește pensiile generale și vom merge, până la sfârșitul anului, astfel încât la 1 ianuarie să dăm o nouă lege a pensiilor. Este normal și corect, nu că sunt eu de la un partid social-democrat, ca pensiile mici să fie primele mărite. Nu putem mări cu același procent atât pensiile mici, cât și pe cele mari “, a spus Marcel Ciolacu.

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că majorarea pensiilor ar putea fi cu 100% din rata inflației.

„Minimul de procent va fi inflația din anul respectiv, exact cum am făcut și anul trecut, când era prim-ministru domnul Nicolae Ciucă!“, a mai spus premierul, pentru sursa citată anterior.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si