Oamenii de stiinta de la Universitatea din Toledo, Statele Unite, au realizat un amplu studiu pentru a intelege exact cum este afectat ochiul uman de lumina emisa de ecranele dispozitivelor electronice. Acestia au ajuns la concluzia ca expunerea prelungita la lumina albastra a ecranelor genereaza molecule "otravitoare" in celulele sensibile la lumina, ceea ce duce la degenerescenta maculara. Degenerescenta maculara sau deteriorarea maculei este o afectiune a retinei la nivelul fundului de ochi care se manifesta prin incetosare, afectand atat vederea de la distanta, cat si pe cea de aproape.

Aceasta afectiune se face simtita in special la cei trecuti de 50 de ani si este incurabila – celule fotoreceptoare din ochi nu se regenereaza.

Celule fotosensibile din ochi receptioneaza lumina si trimit semnale creierului care le interpreteaza. Lumina albastra declanseaza, insa, o reactie in lant care creeaza molecule toxice chiar in celulele fotosensibile. Ecranele electronicelor afecteaza vederea prin intermediul luminii albastre, care consta intr-o unda mai scurta, dar cu mai multa energie decat alte culori ale spectrului. Ochiul uman este expus la lumina albastra pe tot parcursul vietii, insa folosirea dispozitivelor electronice creste nivelul expunerii si grabeste procesul de orbire partiala.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

Oamenii de stiinta spera ca prin intelegerea mai buna a modului in care vederea este afectata de lumina albastra se vor putea dezvolta noi tipuri de picaturi pentru ochi care sa incetineasca degenerescenta maculara. Cele mai bune masuri preventive sunt purtarea ochelarilor cu lentile care filtreaza atat ultravioletele, cat si lumina albastra, precum si evitarea folosirii telefonului mobil pe intuneric.

sursa: news.ro

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si