"Cinci la sută e un procent mare, nu am mai avut de mult. Trebuie să fim preocupaţi, nu panicaţi, nu trebuie speriaţi părinţii, să nu îşi mai trimită copiii la grădiniţă, nu trebuie speriaţi vârstnicii”, a afirmat Alexandru Rafila, luni seară, la Digi 24.

El a spus că 5% este un procent "îngrijorător” şi de aceea trebuie respectate măsurile de prevenire a răspândirii virusului.

Rafila a respins acuzaţiile conform cărora cifrele privind îmbolnăvirile ar fi folosite cu scopul de a manipula.

Rafila, despre procentul de îmbolnăviri: „Cinci la sută e un procent mare, nu am mai avut de mult”

"Lumea trebuie să fie conştientă că nu există niciun fel de regie. (…) În momentul de faţă modul de raportare a cazurilor face practic imposibil modul de manipulare a datelor pentru că aceste date sunt raportate de fiecare judeţ în parte, sunt 42 de raportări care sunt centralizate de Serviciul de Transmisiuni Speciale”, a mai afirmat el.

rafila procentul de îmbolnăviri

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Rafila a adăugat că "este dincolo de niciun fel de dubiu” că s-ar putea manipula aceste cifre şi a apreciat că specialiştii ar trebui să explice publicului cum se face testarea, cum se întocmesc raportările privind epidemia.

Citeste si: Buzău: Spitalul-suport pentru COVID-19 din Râmnicu Sărat, aproape plin

Citeste si: Organizaţia Mondială a Sănătăţii nu poate confirma un nou focar de coronavirus în Beijing

Citeste si: Petrecere terminată cu scandal. Patru tineri și-au ucis prietenul

"Nu e vorba numai de reacţia mea, în general a oamenilor care lucrează în sănătatea publică, sunt foarte diferite de realitate ar trebui să explice colegii care fac acest lucru în mod curent cum se face testarea, cum se face raportarea. Noi ducem lipsă de abilitate în comunicare. Facem lucruri foarte bune, dar nu ştim să le prezentăm suficient să fie lumea lămurită care e situaţia cu această epidemie, cum se testează, cum se raportează, acest lucru ar trebui explicat şi atunci lucrurile ar intra într-o relaxare şi lumea nu ar mai avea anumite opinii. Oamenii sunt de bună credinţă, dar necunoscând bucătăria pot să aibă o opinie diferită”, a mai afirmat medicul.

Citeste si: Evaluarea națională 2020. Cum vor fi corectate lucrările pentru a elimina frauda


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si