Băncile au crescut comisioanele după limitarea plăților cash, iar premierul Marcel Ciolacu a răbufnit: "Lăcomia băncilor nu poate fi alimentată din dezbaterea privind banii cash", a scris prim-ministru pe pagina sa de Facebook.
Șeful Guvernului anunță că va convoca săptămâna viitoare la Guvern o întâlnire cu specialiștii din Ministerul Finanțelor și BNR pentru a găsi soluții la situația neprevăzută care a apărut.
Citește și: VIDEO- Limitarea plăților cash, o adevărată corvoadă. Românii refuză să plătească cu cardul
Mai multe bănci din România au anunțat că vor majora comisioanele bancare de la 1 ianuarie, în special cele la operațiunile de depunere și retragere de cash.
Principala problemă care apare, însă, este că românii vor pierde bani la tranzacțiile bancare, spre deosebire de situația plăților în numerar.
Premierul Marcel Ciolacu: "Este intolerabil să crești artificial comisioanele bancare!"
Premierul consideră că majorarea comisioanelor bancare a fost făcută artificial de bănci și promite că nu renunța să protejeze românii "de lăcomia unora care vor să facă bani cu orice preț".
"Lăcomia băncilor nu poate fi alimentată din dezbaterea privind banii cash! Este intolerabil să crești artificial comisioanele bancare!Voi convoca săptămâna viitoare la Guvern o întâlnire cu specialiștii din Ministerul Finanțelor și BNR, dar și cu reprezentanții micilor întreprinzători, ai băncilor și ai societății civile pentru a lua o decizie pe subiectul banilor cash. Nu voi renunța niciodată la lupta împotriva evaziunii", a scris premierul Ciolacu pe Facebook.
"Nu voi renunța să protejez românii de lăcomia unora care vor să facă bani cu orice preț!", a adăugat șeful Executivului.
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
De ce au crescut băncile comisioanele
Mai multe bănci au anunțat în ultimele zile că intenționează să crească comisioanele la depunerea și retragerea de bani.
Motivul principal ale deciziei băncilor de a majora comisioanele are legătură cu creșterea volumului de lucru cu numerarul, pe care populația și firmele îl depun în bănci ca urmare a limitării plăților cash.
Citește și: Prețurile la sălile de fitness vor crește cu până la 17% de la 1 ianuarie: ”Poți să faci sport în parc, în București poți alerga senzațional în Parcul Carol”
"Câtă vreme Guvernul a impus limite la plățile cash de câteva sute de euro, cum nu mai există niciunde în Europa. vor exista consecințe neplăcute", a explicat profesorul de economie Bogdan Glăvan.
Potrivit acestuia, băncile vor avea de a face de acum înainte cu cantități mai mari de numerar și vor trebui să aloce oameni pentru această activitate suplimentară.
"De asemenea, băncilor li s-au mărit impozitele și atunci trebuie să scoată pârleala de undeva. Toți economiștii au spus că nu vor plăti doar băncile, ci toată populația va suferi", a mai spus profesorul de economie.
Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro
Băncile au fost vizate recent de o decizie dură din pachetul fiscal-bugetar adoptat de Guvern, prin care vor taxate din 1 ianuarie 2024 cu 2% din cifra de afaceri.
Legea trecută de Guvern prin Parlament spune că instituțiile de credit vor plăti un impozit suplimentar pe cifra de afaceri de 2% pentru perioada 2024-2025 și de 1% începând cu 2026.
Plățile cash, limitate de la 1 noiembrie 2023
Plățile cash sunt limitate de la 1 noiembrie 2023. Românii nu pot să mai plătească în numerar sume mai mari de 5.000 de lei către firme sau persoane juridice, iar în cazul tranzacțiilor între două persoane fizice limita este de 10.000 lei.
Practic, românii care au de plătit sume mai mari de 5.000 de lei trebuie să apeleze la transfer bancar sau să facă plată prin card.
Nerespectarea acestei prevederi legale se sancționează cu o amendă de 25% din suma încasată sau plătită care depășește plafonul stabilit de noua lege.
Amenda minimă este de 500 lei.