Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, publicate vineri, în luna iulie a acestui an, rata anuală a inflație i a avut o scădere la 9,4%, de la 10,3% în luna iunie. Acest lucru a venit în contextul în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 16,24%, mărfurile nealimentare cu 4,25%, iar serviciile cu 11,65, potrivit Agerpres.ro

Care a fost rata inflației în luna iulie?

Rata inflației a fost 0,15% în luna iulie, comparativ cu iunie.

" Rata inflaţiei de la începutul anului (iulie 2023 comparativ cu decembrie 2022) este 4,4%. Rata anuală a inflaţiei în luna iulie 2023 comparativ cu luna iulie 2022 este 9,4%. Rata medie a modificării preţurilor de consum în ultimele 12 luni (august 2022- iulie 2023) faţă de precedentele 12 luni (august 2021- iulie 2022) este 13,7%", potrivit comunicatului INS.

De asemenea, potrivit sursei citate, indicele armonizat al prețurilor de consum, care este un indicator pentru determinarea inflației la nivelul statelor care aparțin de UE, în luna iulie a acestui an, comparativ cu luna iunie 2023, este 100, 15%.

Comparativ cu luna iulie 2022, rata anuală a inflației în iulie 2023, calculată pe baza indicelui armonizat al prețurilor de consum (IAPC) este 8,9%. 

Citește și: EXCLUSIV: Taxe și impozite mai mari. Cât de afectați vor fi românii?/ Mihnea Predețeanu: ” Cetățenii vor simți și ei unda de șoc în special prin creșterea de prețuri”

În ultimele 12 luni, rata medie a modificării prețurilor de consum (august 2022-iulie 2023), față de cele 12 luni (august 2021-iulie 2022), realizată pe baza IAPC, este de 12,1%.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Rata inflației a coborât la o cifră

Rata inflației a coborât la o cifră

[Sursa foto: PixaBay]

Scenariul de bază s-a construit pe baza legislației în vigoare, la momentul realizării proiecției. Acesta nu include impactul măsurilor de consolidare fiscală, pe care autoritățile l-au discutat. 

Mai mult decât atât, sunt menționate incertitudini ample cu privire la traiectoria care este proiectată în contextul probabilei adoptări a măsurilor de corecție fiscală, pe partea veniturilor bugetare.

,,Mai mult, inflaţia este cu o singură cifră”

Potrivit prim-ministrului României, Marcel Ciolacu, inflația din România a coborât la o cifră. Acesta a făcut anunțul în urma ședinței de Guvern, care a avut loc joi.

Cel mai probabil, acesta s-a referit la inflația lunii iulie 2023. 

În loc de invenţii precum penuria falimentul şi alte grozăvii, astăzi realitatea arată că sunt preţuri 30-40% mai mici la anumite produse de bază. Mai mult, inflaţia este cu o singură cifră”, a spus Ciolacu joi.

Marcel Ciolacu

Marcel Ciolacu

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

La începutul anului 2021, inflația a ajuns la o valoare de aproximativ 2%. Din primăvară, prețurile au urcat, iar la finalul anului 2021, inflația a trecut 8%, iar în noiembrie 2022 a ajuns la un vârf de aproape 17%. Marcel Ciolacu a vorbit despre efectele ordonanței pentru reducerea prețurilor alimentelor de bază, potrivit Mediafax.ro

La 10 zile după intrarea în vigoare a ordonanţei privind reducerea preţurilor la alimentele de bază toată lumea vede că există o scădere semnificativă a preţurilor la anumite produse, faţă de luna trecută”, a declarat premierul Marcel Ciolacu, în ședința de Guvern.

Citește și: Prețurile la energie vor crește din nou. Ce sume vor scoate românii din buzunare la iarnă? Anunțul ministrului Energiei


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si