Close sidebar
Close sidebar

VIDEO - Rata inflației crește în continuare, salariile românilor scad

Gazele s-au scumpit cel mai mult în ultimul an, cu 70,64, iar alimentele care s-au scumpit în ultimele 12 luni au fost cartofii, cu creşteri de preţ de 54,3%, uleiul comestibil - 49,6% şi făina - 34,2%. Salariile românilor au scăzut, în medie, cu 8 lei în ultima lună, potrivit datelor INS.

Sorin Negru,

Salarii mai mici, deși prețurile au explodat

[Sursa foto: Pixabay]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Rata anuală a inflaţiei a urcat la 15,32% în luna august a acestui an, de la 14,96% în iulie, conform datelor publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS).

"Preţurile de consum în luna august 2022 comparativ cu luna iulie 2022 au crescut cu 0,6%. Rata inflaţiei de la începutul anului (august 2022 comparativ cu decembrie 2021) este 11,6%. Rata anuală a inflaţiei în luna august 2022 comparativ cu luna august 2021 este 15,3%", se spune în raportul INS.

Citeste si: Noi modificări la OUG privind facturile la energie. "Bisericile nu au fost prinse, este o eroare"

Banca Naţională a României (BNR) a majorat la 13,9% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi estimează o inflaţie de 7,5% pentru sfârşitul anului viitor, conform datelor prezentate în august de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Cele mai mari scumpiri din ultimul an

Gazele s-au scumpit cel mai mult în ultimul an, în condiţiile în care tarifele au fost mai mari cu 70,64% în luna august a acestui an faţă de august 2021, potrivit datelor INS.

Citeste si: Pensiile și salariile cresc din 2025! Parlamentul a anunțat cu ce procent vor fi majorate acestea, după ce a stabilit bugetul pentru anul viitor- kanald.ro

Citeste si: Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei- wowbiz.ro

Citeste si: O nouă ședință, sâmbătă, pentru formarea Guvernului PSD-PNL-UDMR. Cum se împart ministerele. Stănescu: Marcel Ciolacu va rămâne premier- antena3.ro

În topul mărfurilor nealimentare care au consemnat cele mai mari creşteri de preţ s-au aflat şi combustibilii, cu un avans al preţurilor de 31,48% în august 2022 faţă de august 2021, şi energia termică- plus 22,98%.

Citeste si: Creșterea pensiilor, în linie dreaptă. Care este procentajul discutat în coaliția de guvernare

Alimentele care s-au scumpit cel mai mult în intervalul de referinţă au fost cartofii, cu creşteri de preţ de 54,34%, uleiul comestibil- 49,68% şi făina- 34,28%.

Zahărul, untul și laptele, pe valul celor mai recente scumpiri

În sectorul serviciilor, cel mai mult s-au scumpit transportul aerian- 33,91%, apă, canal salubritate- 21% şi transportul CFR- 20,92%. Serviciile de telefonie s-au ieftinit cu 0,94%, aceasta fiind şi sigura ieftinire în luna august din acest an faţă de august 2021.

De la lună la lună, în august cele mai importante creşteri ale preţurilor au fost consemnate la transportul aerian- 23,89%, zahăr cu 9,90%, untul cu 6,81% şi laptele de vacă- 5,56%.

Citeste si: Cine are peste 19 grade în casă riscă pedeapsa cu închisoarea. Ce se întâmplă de la iarnă

Citeste si: Indexările și majorările vor dispărea odată cu anul 2025? Pensiile riscă să fie înghețate dacă se va adopta o anumită lege- kfetele.ro

Citeste si: Obiceiul respectat cu sfințenie de Constantin Enceanu: "În ciuda sumelor de bani care mi s-au oferit"- radioimpuls.ro

Citeste si: O nouă ședință, sâmbătă, pentru formarea Guvernului PSD-PNL-UDMR. Cum se împart ministerele. Stănescu: Marcel Ciolacu va rămâne premier- antena3.ro

Luna trecută au fost şi produse alimentare care s-au ieftinit: fructele proaspete cel mai mult, cu 1,32%, alte legume şi conserve de legume, cu 1,18% şi mălaiul, cu 0,02%.

De asemenea, datele INS arată că tarifele la combustibili au fost mai mici cu 2,28%, la servicii de telefonie cu 0,9%, la transportul rutier cu 0,15% şi la abonamentele de televiziune cu 0,06%.

Salariile au scăzut ușor în luna august

Câştigul salarial mediu brut a fost 6.405 lei, în luna iulie, cu 8 lei mai mic faţă de luna anterioară, în timp ce salariul mediu net a fost de 3.975 lei, în uşoară scădere, respectiv 2 lei.

Potrivit datelor publicate azi de INS, valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice), de 9.549 lei, iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (2.273 lei).

Domeniile cu cele mai mari scăderi de salarii

Scăderi importante ale câştigului salarial mediu net au fost consemnate în activităţile de editare (-14,2%), fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, captarea, tratarea şi distribuţia apei, extracţia cărbunelui superior şi inferior, fabricarea produselor din tutun (între 4% şi 7%) şi în extracţia minereurilor metalifere, activităţi auxiliare pentru intermedieri financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii, activităţi de spectacole, culturale şi recreative, colectarea şi epurarea apelor uzate (între 1,5% şi 4%).

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI