VIDEO | Rata inflației, un nou nivel record. Care sunt cele mai mari scumpiri din prezent
Rata anuală a inflaţiei atinge un nou nivel record în România, în ciuda încercărilor BNR și ale Executivului PNL-PSD de a ține prețurile sub control. Adrian Vasilescu, consultant de strategie la Banca Naţională a României, este de părere că inflaţia actuală se alimentează din propriul trecut, iar în perioada următoare ar trebui să ne aşteptăm la scăderi de prețuri.
Author: Sorin Negru miercuri 12 octombrie 2022 , 15:11
Rata anuală a inflaţiei a urcat la 15,88% în luna septembrie a acestui an, de la 15,32% în august, în condiţiile în care preţurile mărfurilor alimentare crescut cu 19,12%, conform datelor publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Cele mai mari scumpiri din ultima lună- zahărul și cartofii
Potrivit datelor INS, produsele care s-au scumpit cel mai mult în ultima lună sunt zahărul- 15,33%, cartofii- 9,98%, energia electrică- 7,40%, citricele şi alte fructe meridionale- 6,20%, untul- 4,15% şi
În septembrie, singurele produse alimentare care s-au ieftinit au fost fructele proaspete, preţul înregistrând o scădere de 4,34%.
Gazele, cea mai mare scumpire din ultimul an
Gazele se află în continuare în topul celor mai mari scumpiri înregistrate în ultimul an, cu o creştere a tarifelor de 70,64% în septembrie 2022 faţă de
septembrie 2021, potrivit datelor INS.
În topul mărfurilor nealimentare care au consemnat cele mai mari creşteri de preţ în perioada analizată s-au aflat şi combustibilii, cu un avans al preţurilor de 28,85%, tarifele energiei electrice, cu 24,98% şi cele ale energiei termice, cu un plus de 22,98%.
Potrivit datelor INS, alimentele care s-au scumpit cel mai mult în intervalul de referinţă au fost zahărul, cu creşteri de 49,99%, uleiul comestibil(+ 46,98%) şi cartofii, cu o majorare de preţ de 42,83%.
În sectorul serviciilor, cel mai mult s-au scumpit transportul aerian, cu 34,17%, apă, canal salubritate- 22,05% şi transportul CFR- 20,92%.
Serviciile de telefonie s-au ieftinit cu 1,16%, aceasta fiind şi sigura ieftinire înregistrată în luna septembrie din acest an faţă de septembrie 2021.
S-au scumpit și ratele la credite
Și românii cu credite în lei simt deja scumpirile aduse de majorările galopante ale indicelui ROBOR, transformate în creșterea IRCC.
Iar evoluția este în continuare ascendentă, dată fiind recenta majorare a dobânzii de referință decisă de Consiliul de Administrație al BNR.
Cum indicele ROBOR este la pragul de 8%, față de doar 3% la începutul anului, ratele românilor aproape că s-au dublat și ele.
"Ratele vor fi anul viitor cu cel puțin 50% mai mari decât la începutul acestui an și pentru mulți români plata ratelor va deveni o adevărată misiune imposibilă", a declarat analistul economic Adrian Negrescu.
Expert BNR: Niciodată pâinea nu s-a scumpit așa de mult, cu 26%
Inflaţia actuală se alimentează din propriul trecut, iar în perioada următoare ar trebui să ne aşteptăm la dezinflaţie, a declarat, miercuri, pentru Agerpres, Adrian Vasilescu, consultant de strategie la Banca Naţională a României.
"În linii mari, inflaţia actuală se alimentează din propriul trecut. Pentru că la produsele cele mai inflaţioniste, începând cu combustibilul, cu ţigările, energia electrică, gazele şi energia termică, practic, datele mari care încarcă creşterea preţurilor, vin din urmă. Combustibilul, de pildă, în luna septembrie s-a ieftinit cu 0,40, gazele au rămas la 0, energia electrică, termică la 0...comparând cu luna anterioară", a spus Adrian Vasilescu.
El a menţionat că inflaţia în general este un fenomen care ne vine din trecut. "Numai alimentele s-au scumpit în septembrie şi e o noutate asta. Dacă luăm toate cele 21 de luni de inflaţie, o să vedem că practic alimentele au fost întotdeauna sub mărfurile nealimentare, pentru că mărfurile nealimentare au în componenţă şi energia electrică, şi gazele, şi energia termică, au în componenţă combustibili şi astea au dat inflaţia în lunile din urmă. Iar dacă astăzi gazele vin cu 0 şi energia termică cu 0, iar combustibil cu minus, asta înseamnă că inflaţia se alimentează practic din propriul trecut, ceea ce înseamnă că forţa ei de creştere de aici încolo va fi mai mică", a declarat Adrian Vasilescu.
El a menţionat că alimentele s-au scumpit şi este important de reţinut că pâinea s-a scumpit foarte mult.
"Practic, avem la pâine o creştere mare. 26% creştere la pâine. N-a mai fost niciodată atât de mare şi vine şi cu o influenţă a lunii septembrie, o influenţă de peste 2%. 2% este media optimă pe un an şi iată că pâinea o atinge într-o singură lună", a afirmat Adrian Vasilescu.