Tiberiu Danet face parte din lotul de trei hackeri care a gandit un sistem de fraudare atat de complex incat specialistii FBI au avut nevoie de 9 ani pentru a-i gasi pe autori!

Cine este Tiberiu Danet? Are 31 de ani si este absolvent de matematica-informatica si castigator al multor concursuri internationale in domeniul ciberneticii. In 2004, Tiberiu a facut parte din echipa care a reprezentat Romania si s-a clasat pe locul al treilea la concursul ACM (Association for Computing Machinery).

Echipa din care a facut parte romanul a purtat numele UNIBUC si a obtinut „Honorable Mention”, ceea ce reprezenta o clasare in primele 1% echipe din lume.

Danet nu doar ca s-a intors cu premii de la olimpiade si concursuri in toata lumea, insa in 2008 a antrenat Lotul National de Informatica, cu toate ca era doar student!

Tiberiu a reprezentat Romania in concursuri internationale
Tiberiu a reprezentat Romania in concursuri internationale

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Doctorii au descoperit un bărbat cu trei penisuri. Este primul caz de acest fel din lume care a putut fi studiat- antena3.ro

Citeste si: Arma teribilă testată cu succes de Franța. Va avea misiunea de a-i elimina pe luptătorii lui Putin aflați în Ucraina- wowbiz.ro

Ce l-a determinat pe unul dintre cei mai inzestrati informaticieni ai Romaniei sa ajunga in boxa acuzatiilor in Statele Unite? Cel mai probabil, banii. Tiberiu Danet, alaturi de Bogdan Nicolaescu si Radu Miclaus, au pus la punct una dintre cele mai complexe fraude cu care s-au confruntat americanii pana in prezent.

Schema i-a impresionat chiar si pe expertii FBI!

„Acesti indivizi erau sofisticati. Nu va indoiti de asta. Victimele erau instruite sa dea click pe informatiile legate de o factura fiscala. Cand victima accesa aceste informatii, virusul era instalat pe computer, iar acest lucru permitea gruparii Bayrob sa preia controlul asupra computerului si sa obtina informatiile de care aveau nevoie”, a explicat Stephen D Anthony, agent special FBI.

Mai exact, romanii obtineau date despre cartile de credit, conturi bancare si parole pentru diverse site-uri si aplicatii. 500 de americani au fost pagubiti cu sume cuprinse intre 8.000 si 16.000 dolari. Totalul calculatoarelor infestate a fost de 60.000.
Tiberiu (dreapta), pe lista hackerilor care au speriat vestul
Tiberiu (dreapta), pe lista hackerilor care au speriat vestul

6 ani a durat goana FBI-ului pentru a-i identifica pe hackeri. Pana la urma, ei au reusit sa-i prinda datorita unei greseli facute de unul dintre romani. "Unul dintre cei trei indivizi din grup a folosit, din greseala, un nume de utilizator incorect, iar aceasta greseala le-a permis anchetatorilor sa il identifice”, a mai explicat agentul.

Saptamana trecuta, Tiberiu Danet si complicii lui au fost extradati in Statele Unite, iar zilele trecute ei au aparut in fata unei curti federale. Tinerii se confrunta cu 21 de capete de acuzare, printre care frauda cibernetica, furt de identitate si complicitate la spalare de bani. Daca vor fi gasiti vinovati, pe cei trei ii asteapta ani buni de inchisoare!


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si