" În data de 19 iulie, ora 21:45, Ministerul Sănătăţii a primit confirmarea existenţei unui al doilea caz de infectare cu virus Zika a unui cetăţean român în afara ţării.

Este vorba despre un băiat în vârstă de 10 ani, care locuieşte împreună cu familia în Guyana Franceză de aproape doi ani. Copilul a sosit în România în data de 12 iulie în vizită la rude.

O zi mai târziu a manifestat următoarele simptome: febră, erupţii pe piele şi mialgii. Simptomele au dispărut în termen de 24 de ore", anunta Ministerul Sanatatii, printr-un comunicat de presa.

Pe 15 iulie s-a prezentat la Spitalul de Boli Infecţioase şi Tropicale Dr. Victor Babeş din Bucureşti. Date fiind simptomele şi faptul că locuieşte într-o zonă cu transmitere activă a acestui virus, copilul a fost internat. Externarea a avut loc pe data de 18 iulie, iar familiei i-au fost făcute toate recomandările specifice în acest caz.

Pe 19 iulie, rezultatele probelor recoltate au dovedit prezenţa virusului Zika.

Direcţia de Sănătate Publică Ilfov a trimis în această dimineaţă o informare către Primăria localităţii unde se situează familia băiatului şi către Consiliul Judeţean, însoţită de recomandarea de aplicare a unor tratamente anti ţânţari.

Ministerul Sănătăţii apreciază în continuare riscul de transmitere a virusului pe teritoriul României la un nivel minim. Reamintim că virusul Zika nu se transmite pe calea aerului sau prin contact cu un pacient infectat.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Primele imagini din timpul cutremurului care a zguduit România. Ce a surprins o cameră din Buzău. VIDEO- wowbiz.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Recomandările pentru cetăţenii români care călătoresc în zone cu transmitere activă a virusului Zika:

- Persoanele care călătoresc sau locuiesc în zone cu transmitere activă a virusului Zika trebuie să ştie că virusul Zika se poate transmite prin inţepătură de ţânţar, dar şi prin contact sexual.

- Ţânţarii Aedes care transmit virusul Zika au activitate maximă în timpul zilei. Masurile care previn transmiterea prin intermediul inţepăturii de ţânţar sunt:
- Utilizarea substanţelor anti ţânţari (conform indicatii de pe eticheta lor).
- Purtarea de îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi de pantaloni lungi, în special în orele de maximă activitate a ţânţarilor Aedes.
-  Plase contra ţânţarilor sau aer condiţionat în camera unde dorm.

- Utilizarea prezervativelor reduce riscul de transmitere a virusului Zika prin contact sexual.

-Femeile gravide sau care programează o sarcină nu ar trebui să călătorească în zonele cu transmitere activă a virusului Zika, iar dacă locuiesc într-o regiune cu transmitere a virusului ar trebui să respecte riguros măsurile de împiedicare a contaminării prin înţepatură de ţânţar.

- Persoanele cu imunodepresii sau boli cronice severe ar trebui să solicite o consultaţie de medicină călătorului înainte de a se deplasa într-o astfel de regiune cu transmitere a virusului.

Informaţii pentru cei care revin din regiuni cu transmitere activă a virusului Zika:

Citeste si: VIDEO Cum ar fi arătat viața Ozanei Barabancea dacă nu și-ar fi pierdut mama la 14 ani. „Aș fi avut un sprijin moral. Important e că nu m-am dat bătută.”- kfetele.ro

Citeste si: Emily Burghelea, din nou la Urgențe pe mâna medicilor! Soțul ei a filmat-o pe holurile spitalului: "Nu se poate opri din tușit, are febră mare"- radioimpuls.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Femeile insărcinate care au călătorit sau locuit în regiuni cu transmitere activă a virusului Zika ar trebui să menţioneze aceasta situaţie medicului care monitorizează sarcina.

Pentru protecţia fătului, bărbaţii care au călătorit în zone cu transmitere de virus Zika ar trebui să aibă contact sexual protejat cu partenera sa însărcinată sau să fie abstinenţi până la finele sarcinii.

Călătorii care revin din zone cu transmitere de virus Zika ar trebui să aibă doar contacte sexuale protejate în primele 8 saptamani după revenire în ţară pentru a reduce riscul de a transmite acest virus. Daca apar simptome compatibile cu infecţia cu virusul Zika ar trebui să respecte abstinenţa/contacte sexuale protejate pentru cel puţin 6 luni.

Persoanele cu imunodepresii sau boli cronice severe care au călătorit în zone cu transmitere active a virusului şi au simptomatologie compatibilă cu boala în primele 14 zile de la revenire ar trebui să se prezinte la medical curant.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si