Sute de copii ajung in fiecare an in unitati medicale destinate adultilor. Prea putin sunt cei care au noroc sa ajunga pe mainile pediatrilor.

„Este mai ieftin si mai eficient sa tratezi copiii acolo unde exista subspecialitati pediatrice dezvoltate. E mai ieftin decat sa tarasti copiii din spitale in spitale, acasa, la spitale de adulti, la spitale care de multe ori trateaza afectiuni simple”, spune doctorul Catalin Cristoveanu.

Deocamdata Romania trebuie sa se descurce cum poate. Fie isi trimite micii pacienti la operatii peste hoatre, fie ii inghesuie in unitatile neincapatoare.

„Avem foarte multi. Si acum trebuie sa primim inca doi pe hol. Asta este situatia, din nefericire. Scoatem unii, care deja au trecut de faza critica, ii scoatem pe hol sau vedem ce-o sa facem. Doi am dus afara. Unul este in Italia, probabil ca o sa ajunga sa faca transplant. Costa o jumatate de milion transplantul”, mai spune medicul.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Ce făcuse șoferul strivit de tramvai în București chiar înainte de tragicul accident. ANIMAȚIE GRAFICĂ cu momentul impactului- wowbiz.ro

Bebelusul despre care vorbeste doctorul are o malformatie la inima. Ca el se nasc in fiecare an sute de copii. Din pacate nu toti primesc o sansa la viata. Lucrurile s-ar putea schimba in cativa ani, cand in curtea spitalului s-ar ridica o noua costructie, care sa poata trata mult mai multi pacienti.

Aici am gandit noi ca fiind locul de extindere si trebuie sa fie foarte bine gandit si conectat cu actualul spital, care se rentabilizeaza

Sunt peste 500 de copii cu trauma care mor in Romania.

„La primul cutremur, aceasta institutie cu 600 de angajati, 325 de paturi si cea mai mare expertiza in chirurgie cardiaca, la peste 5 grade se va prabusi”, spune medicul Serban Bubenek.

Institutul CC Iliescu, cel care trateaza anual zeci de mii de bolnavi din intreaga tara, are bulina rosie din 1990. De atunci medicii si pacientii se roaga ca pamantul sa nu se zgaltaie.

Eu sper ca in 5-6 ani sa nu se intample un cutremur mare in Romania, pentru ca nu vom mai avea unde sa rezolvam acesti bolnavi si nu va mai avea cine, pentru ca jumatate din efectivul nostru, in fiecare zi, e de garda.

Guvernul da unda verde pentru modernizarea celor doua spitale. Lucrarile vor fi realizate in parteneriat public-privat, iar banii vor veni de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare. Costurile se ridica la 200 de milioane de euro, cam cat vreo 50 de kilometri de autostrada.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si