Procurorii militari din cadrul DNA- Serviciul pentru efectuarea urmaririi penale in cauze privind infractiunile de coruptie savarsite de militari i-au trimis in judecata, in stare de libertate, pe Antonina Radu si George Petrica Matei, la data faptelor ofiteri-inspectori de prevenire cu gradul de capitan in cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Bucuresti- Ilfov, sub aspectul savarsirii infractiunilor de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, respectiv uzurpare a functiei, daca functionarul a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

In rechizitoriul intocmit de procurori se arata ca, in perioada septembrie 2014- 30 octombrie 2015, cei doi ofiteri ai ISU nu si-au indeplinit obligatiile privind prevenirea si apararea impotriva incendiilor, desi au constatat ca clubul nu avea aviz/autorizatie de securitate la incendiu.

"Cei doi inculpati au permis functionarea in continuare a societatii in conditiile constatate si nu au intreprins nicio masura pentru intrarea in legalitate din acest punct de vedere. Astfel, a fost cauzata vatamarea drepturilor si intereselor legitime ale unor persoane fizice prin permanenta punere in pericol a vietii, sanatatii, integritatii corporale a acestora si a angajatilor care s-au aflat in incinta Clubului Colectiv in perioada septembrie 2014 – 30.10.2015, dar si ale Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Bucuresti-Ilfov", sustin procurorii.

Potrivit DNA, conduita celor doi inculpati a condus la crearea unui prejudiciu de 12.156,42 lei Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta- I.S.U.

Bucuresti Ilfov (reprezentand costurile efectuate cu prilejul interventiei in urma incendiului de la data de 30.10.2015, costuri constand in utilizarea autospecialelor de interventie, precum si cheltuielile cu personalul implicat in interventie), precum si la obtinerea unui folos necuvenit in suma de 62.298 lei pentru S.C. Colectiv Club S.R.L. Bucuresti (reprezentand profitul pe care aceasta societate l-a realizat de la inceperea functionarii pana la data tragediei).

"Desi au facut mai multe deplasari la Clubul Colectiv, inculpatii Radu Antonina si Matei George Petrica nu au intocmit niciun act de control, cu niciun prilej si nici nu au intreprins vreo masura

pentru ca aceasta societate comerciala sa fie luata in evidenta de catre Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Bucuresti pentru ca functiona fara aviz/autorizatie de securitate la incendiu, asa cum erau obligati de actele normative ce reglementeaza activitatea in domeniu", mai arata anchetatorii.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Doctorii au descoperit un bărbat cu trei penisuri. Este primul caz de acest fel din lume care a putut fi studiat- antena3.ro

Citeste si: Arma teribilă testată cu succes de Franța. Va avea misiunea de a-i elimina pe luptătorii lui Putin aflați în Ucraina- wowbiz.ro

Ei precizeaza ca inculpatii, contrar atributiilor de serviciu, au intocmit in numele S.C. Colectiv Club S.R.L. si pentru aceasta, mai multe documente referitoare la protectia impotriva incendiilor, respectiv plan de evacuare a persoanelor/bunurilor in caz de incendiu, dispozitie privind organizarea apararii impotriva incendiilor, dispozitii de aparare impotriva incendiilor, fise individuale de instructaj in domeniul situatiilor de urgenta si au instruit angajatii societatii in cauza pe linia securitatii la incendiu.

Pana in acest moment, in cauza s-au constituit parti civile un numar de 248 persoane care au formulat pretentii civile ce se ridica la sumele de 212.474.000 euro si 51.240.315,8 lei, mai arata procurorii.

Potrivit anchetatorilor, in cauza a fost introdus, in calitate de parte responsabila civilmente, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Bucuresti-Ilfov.

Totodata, procurorii au dispus disjungerea cauzei si continuarea cercetarilor intr-un dosar distinct care are ca obiect, printre altele, modalitatea in care au fost incheiate mai multe contracte de sponsorizare la nivelul IGSU, in legatura cu care exista suspiciunea ca au fost incalcate

actele normative in vigoare cu privire la acest gen de activitate.

In cauza, s-a dispus masura sechestrului asigurator asupra a doua imobile ce apartin inculpatilor Radu Antonina si Matei George Petrica, mai arata anchetatorii.

Citeste si: Statul român oferă suma de 700 de lei pentru femei! Care sunt criteriile necesare?- kfetele.ro

Citeste si: Bianca Drăgușanu, reacție după ce a fost acuzată că a circulat pe contrasens. Imaginile au devenit virale- radioimpuls.ro

Citeste si: După două ierni călduroase, Europa trebuie să se pregătească pentru temperaturi scăzute. Cum ar putea La Nina să crească prețurile- antena3.ro

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Militar Bucuresti, cu propunere de a se mentine masurile asiguratorii dispuse in cauza.

In noiembrie 2015, Radu Antonina si Matei George Petrica au fost arestati preventiv, apoi plasati in arest la domiciliu pana in luna martie, de atunci fiind cercetati sub control judiciar.

In decembrie 2015, cei doi au fost trimisi in judecata, insa, in 15 februarie 2016, Curtea Militara de Apel Bucuresti a decis ca procurorii trebuie sa refaca rechizitoriul, dupa ce judecatorii militari au constatat mai multe nereguli in legatura cu introducerea in dosar a partilor vatamate si incalcarea dreptului la aparare in cazul unuia dintre pompieri, Antonina Radu, dosarul fiin retrimis la DNA.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si