Ca omagiu adus de ucenic maestrului său, în urmă cu 8 ani, în faţa Institutului Clinic Fundeni a fost inaugurat un monument închinat marelui chirurg, iar Centrul de Chirurgie Generală şi Transplan Hepatic  poartă numele profesorului Dan Setlacec.

Profesorul

De altfel, Prof. Dr. Irinel Popescu, autorul primului transplant hepatic din România, a creionat cel mai bine portretul maestrului său, pe care îl redăm integral.

„Biografia profesorului Dan Setlacec este una exemplară pentru un model de muncă, seriozitate şi cinste.    S-a născut la 2 octombrie 1921, în Bucureşti.Tatăl său a fost un renumit magistrat, Ion Setlacec, care a ocupat înalta funcţiede preşedinte al Consiliului Legislativ al României. După absolvirea Liceului „Ion Neculce“ (fiind clasat primul la examenul de bacalaureat), a urmat cursurile Facultăţii de Medicină din Bucureşti, între 1940 şi 1946. S-a decis încă din primii ani de facultate să urmeze o disciplină chirurgicală, motiv pentru care s-a pregătit temeinic pentru examenul de internat care, în acea vreme, era examenul cel mai impor­tant din carierea unui viitor medic. Dintre interni se selectau viitoarele cadre universitare, iar cei trei ani de internat aveau să constituie o experienţă decisivă pentru viitorul chirurg.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Reuşit primul la examenul de internat, tânărul medic Dan Setlacec a fost numit preparator în Clinica Chirurgicală Colţea, condusă de marele profesor şi şef de şcoală Nicolae Hortolomei. Noutatea cea mai importantă a epocii era, probabil, Chirurgia cardiacă, iar profesorul Dan Setlacec a fost inclus încă din 1953 în echipa de Chirurgie cardiacă condusă de prof. dr. N. Hortolomei şi prof. dr. V. Marinescu. Între 1953 şi 1964 a fost unul din cei care au pus bazele acestei dificile şi spectaculoase specialităţi în România.

Prof. Dr. Dan Setlacec a fost cel care a efectuat primele intervenţii chirurgicale pentru stenoza mitrală din România, mai întâi prin toracotomie stângă, apoi prin toracotomie dreaptă. Totodată, a abordat cu mult curaj defectele congenitale cardiace, utilizând mai întâi Chirurgia pe cord închis. Între timp însă, împreună cu prof. dr. George Litarczek, a pus la punct metoda hipotermiei, ceea ce i-a permis să abordeze aceeaşi gamă de intervenţii pe cord deschis. Tot împreună cu G. Litarczek, a contribuit la introducerea în România a anesteziei moderne, prin intubaţieoro-traheală, precum şi a reechilibrării hidro-electrolitice, ambele fiind, desigur, extrem de necesare pentru succesul intervenţiilor de Chirurgie cardiacă.

Toate acestea au însemnat numeroase ore de muncă în Laboratorul de Chirurgie experimentală al Spitalului Colţea şi, ulterior, al Spitalului Fundeni, dublate de o asiduă pregătire teoretică într-unul din domeniile cele mai noi, dar şi cele mai dificile ale medicinii.

Mutarea Clinicii de Chirurgie de la Colţea, la Spitalul Fundeni, în 1959, a însemnat un moment important în evoluţia profesională a întregii echipe angajate în Chirurgia cardiacă, echipă din care mai făceau parte (pe lângă profesorii Dan Setlacec şi George Litarczek, deja amintiţi) şi fraţii Marian şi Ludovic Ionescu, Bradu Fotiade, Radu Deac etc.

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Mădălina Pamfile, încătușată și dusă la INML după ce a fost prinsă băută la volan- radioimpuls.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Din 1964, profesorului Dan Setlacec i s-a încredinţat conducerea Clinicii de Chirurgie generală, din care mai făceau parte Dan Gerota (mutat ulterior la Spitalul Griviţa), Mihai Stăncescu, Nicu Florea Panait, Nicolae Enescu, Gheorghe Popa şi Andrei Popovici. De aici înainte şi până la sfârşitul carierei, profesorul Setlacec s-a dedicat acestui vast domeniu de activitate. Se poate spune, fără teama de a greşi, că profesorul Setlacec a fost cel mai complex chirurg general al epocii sale, întrucât a abordat cu succes, practic, toată gama intervenţiilor cunoscute în Chirurgia generală.

MAI MULTE DETALII DESPRE ACEST SUBIECT AI AICI


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si