Pentru creditele care se vor accesa de acum incolo, incepand de astazi, ROBOR va disparea si va fi inlocuit de indicele de referinta trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor. Valoarea pe care astazi BNR a publicat-o pentru acest indice este de 2,36%, iar pe 2 august, BNR va publica din nou, valoarea acestui indice.

Practic, cine a luat un credit azi are o rata mai mica decat cel care s-a imprumutat in urma cu doua zile.

Citeste si: BNR a anunţat IRCC, noul indice de referinţă pentru creditele în lei

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Simularile arata ca pentru un credit ipotecar de 250.000 de lei, pe 30 de ani, la vechiul ROBOR, rata ar fi de 1.575 de lei. Dar la acelasi tip de credit raportat la noul indicator bancar de 2,36%, rata ar scadea cu 154 de lei, devenind 1.421 de lei.

La un credit de nevoi personale, de 20.000 de lei pe 5 ani, la vechiul ROBOR, rata ar fi de 428 de lei pe luna.

Dupa noua formula de calcul, rata scade la 419 de lei.

In prezent, fostul ROBOR se va aplica doar creditelor aflate in derulare, iar de noul indicator bancar vor profita doar cei ce vor accesa de acum incolo si cei care aleg refinantarile. Experții sunt insa rezervati in ceea ce priveste noua formula de calcul.

Citeste si: Indicele ROBOR la 3 luni a stagnat la 3,36%

Andreea Pietrosanu, expert bancar: Din pacate, nu garanteaza nimeni ca acest nou indice va ramane la valori scazute. Daca ne uitam pe anumite luni, el a fost la valori apropiate de Robor!

Cei care au credite vechi sunt nedreptatiti in acest moment si cer sa beneficieze si ei de rate mai mici.

Ca sa ajunga la o rata mai redusa, cei care s-au imprumutat deja pot alege o refinantare, dar trebuie sa aiba in vedere si faptul ca aceasta operatiune presupune costuri importante.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si