Războiul banilor între socru și ginere în urma unei donații pentru o tânără de 31 de ani
Tânăra care a murit din cauza unei tumori pe creier, pentru care românii au donat zeci de mii de euro a lăsat în urma ei un râzboi imens. Tatăl și soțul acesteia se luptă în instanţă pentru a obţine suma de bani rămasă în urma campaniei umanitare.
Geanina Lisenchi este tânăra care în 2015 a mișcat o țară întreagă. Potrivit adevărul.ro resa a susținut masiv campania umanitară pentru a salva tânăra mamă.
„Vă rog frumos, ajutaţi-mă să trăiesc, să duc, atât eu, cât şi familia mea, o viaţă normală! Vă rog frumos, ajutaţi-mă, vreau să trăiesc! Vreau să fiu alături de fetiţa mea, de soţul meu! Atât vreau, nu vreau nimic mai mult“
, spunea femeia, în toamna anului 2015 pentru a stimula oameni să o ajute.
Deşi a strâns suma necesară intervenţiei chirurgicală, ce a avut loc în Germania, Geanina Lisenchi nu a rezistat în perioada post-operatorie şi a murit în primăvara anului 2016.
În urma femeii au rămas cei 15.000
de euro necesari operației. Soțul femeii l-a dat în judecată pe socrul său în aprilie 2017 și cerea să i se restituie suma de bani.
Bărbatul femeii a susţinut în documentele depuse la Judecătorie, care au caracter public, anularea unei procuri prin care tatăl ei a fost mandatat să se ocupe de banii primiţi din donaţii de fiică precum şi a unui contract de donaţie încheiat în 2016, prin care Geanina Lisenchi îi dona tatălui său o altă sumă de bani.
Soţul Geaninei Lisenchi a susţinut, pe de o parte- fapt infirmat de instanţă, că soţia sa nu a avut discernămănt când şi-a împuternicit tatăl să folosească banii, iar pe de cealaltă parte a susţinut în instanţă că 3.770 de euro şi 53.550 de lei, retraşi de socrul său din conturile Geaninei Lisenchi, nu ar fi fost folosiţi pentru tratamentul femeii.
Socrul a afirmat că „banii nu au fost comuni ai soţilor, ci au provenit din donaţii şi din mila oamenilor, fiind banii proprii ai fiicei sale“.
„A precizat că nu reclamantul (n.r.- soţul) este cel care s-a ocupat de defunctă, având o atitudine ostilă faţă de aceasta. A mai arătat că atât timp cât sumele de bani donate au fost bani proprii ai donatoarei şi nu au adus atingere rezervei succesorale, nu pot fi restituiţi moştenitorilor deoarece ar aduce atingere voinţei donatoarei“, se arată în motivarea primei instanţe.
„Atât timp cât pârâtul nu a făcut dovada că a folosit sumele transferate din conturile fiicei sale în scopul pentru care i-a fost acordat mandatul, va fi obligat la restituirea acestora“, a stabilit instanţa. Sentinţa nu este însă definitivă şi a fost atacată cu apel, procesul urmând a se relua în această toamnă.