Barierele din otel au aparat cladirea Ambasadei Statelor Unite la Kabul, dar nu si vietile unor oameni nevinovati!

Ciprian- care avea 38 de ani si se afla la a treia misiune in Afganistan- camarazi din alte tari, dar si civili au cazut secerati dupa ce masina capcana, condusa de un terorist, a fost detonata in cea mai securizata zona din Afganistan.

Un tanar afgan, care se afla la doar 10 metri distanta de masina-capcana a teroristilor, a scapat cu viata: „Foarte multi oameni au fost raniti! Eu am reusit sa ies din masina si sa ma indepartez de locul atentatului! Acum, zona este inchisa de fortele de securitate”.

Citeste si: Militar român mort în Afganistan. Ministrul Apărării a explicat cum s-a petrecut totul

Zeci de ambulante au fost trimise sa intervina imediat dupa atacul al carui bilant total a ajuns la 10 morti si 42 de raniti!

CLAUDIU SAFTOIU, analist si fost sef al SIE: Singura explicatie ar fi ca cineva nu vrea incheierea razboiului in Afganistan, nu vrea, probabil, partenerii de negociere sau nu vrea ca acolo oamenii sa o duca, in sfarsit, in pace.

Ministerul roman de Externe a demarat deja procedurile si pentru repatrierea trupului militarului ucis astazi la Kabul!

De asemenea, Ministrul Apărării Nationale a semnat ordinul de avansare la gradul de sublocotenent post-mortem a lui Ciprian-Stefan Polschi si a înaintat Presedintelui României propunerea de a-i conferi Ordinul National "Steaua României" în grad de Cavaler, pentru militari, cu însemn de război.

Lacrimi pentru diplomatul ucis

Acasa la tanarul diplomat ucis in atacul de marti, rudele si apropiatii nu isi mai gasesc cuvintele sa isi exprime durerea.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: După 18 ani de căsătorie, un italian a aflat că soția sa fusese bărbat. A mers direct la tribunal- antena3.ro

Citeste si: Mesajul Ucrainei pentru nord-coreenii trimiși să lupte de partea lui Putin. ”Mii de soldați ruși au luat decizia corectă”- wowbiz.ro

Mai ales ca a lasat in urma o sotie si o fiica de 9 ani, iar... el a plecat in misiune in Afganistan chiar in ziua in care trebuia sa-si inmormanteze tatal!.

Cel mai bun prieten al diplomatului, Nicolae Ion, incearca sa lase loc si de mandrie in toata durerea pe care o simte pentru aceasta pierdere.

NICOLAE ION: De multe ori vorbeam cu el si stia ca e expus acestor riscuri. Sunt sigur ca si-a facut datoria pana la capat acolo, salnvadu-i pe acei oameni. Si-a dat viata, asta e adevarul.

Tanarul este plans nu doar de familie si de cei apropiati, ci de intreaga comunitate. Toti il privesc ca pe un erou. Astazi, a primit inclusiv titlul de cetatean de onoare post-mortem.

DOBRE PIRVU- PRIMARUL DIN FIERBINTI: Este primul cetatean care primeste acest titlu. As fi vrut din tot sufletul sa ii fi acordat acest titlu ca erou in viata dupa luptele astea.

Cat despre retragerea tuturor romanilor care formeaza echipa Ambasadei noastre la Kabul si pe care tanarul diplomat i-a aparat cu pretul vietii, parerile sunt impartite.

CLAUDIU SAFTOIU: Exista suficiente rezerve de protectie si Securitate personala a oamenilor nostri de acolo, nu cred ca o retragere ar insemna altceva decat o satisfactie data teroristilor.

Atat Zona Verde, unde a murit diplomatul, dar si SHASH-DARAK- locul care i-a devenit mormant astazi caporalului Ciprian Polschi- sunt cartiere extrem de bine pazite- unde se afla misiunile diplomatice străine, sediul NATO de la Kabul, dar si serviciile naţionale de securitate.

Nimeni nu se astepta ca talibanii sa patrunda aici, desi in mesajul prin care au revendicat atentatul de marti, au si amenintat ca vor continua sa loveasca fortele straine din Afganistan.

Scopul declarat este sa obtina retragerea cat mai rapida a trupelor din tara lor, daraceasta graba nu este sustinuta si de Occident.

Citeste si: Anunț important pentru elevele și studentele din țară! Noi tichete sociale de la Guvern- kfetele.ro

Citeste si: Cine este și cu ce se ocupă Diana, fiica Deliei Budeanu. Detalii neștiute despre primul copil al regretatei crainice TV- radioimpuls.ro

Citeste si: Fiica milionarului Ioan Crișan, reținută pentru uciderea lui. Anchetatorii au aflat de ce Laura Crișan a comandat asasinarea acestuia- antena3.ro

JENS STOLTENBERG, SECRETARUL GENERAL AL NATO: „Am intervenit in Afganistan impreuna- Statele Unite si tarile membre NATO. Vom decide tot impreuna asupra viitorului prezentei noastre in aceasta tara. Cand va veni timpul, vom pleca de acolo impreuna! Nu se va intampla asta in viitorul apropiat, dar nici nu vom ramane in Afganistan pentru totdeauna!

Un inalt oficial de la Washington a fost la Kabul ca sa discute retragerea a 5.000 de soldati din Afganistan, intr-o miscare ce se vrea a fi sfarsitul celui mai lung razboi purtat vreodata de Statele Unite.

Citeste si: Atacul terorist din Kabul. Cei 5 atacatori au știut unde să meargă. A fost o luptă de câteva ore

CLAUDIU SAFTOIU: In momentul acesta, problema este majora, pentru ca solutia de pace pe care au propus-o SUA se pare ca nu multumeste partea talibana, iar guvernul afgan se afla la mijloc.

Mii de civili si peste 3.400 de militari ai coalitiei au fost ucisi in acest conflict! Intre ei, potrivit Ministerului Apararii, si 28 de romani- din 2003, cand tara noastra s-a alaturat luptei, si pana in prezent!

In schimbul retragerii din Afganistan, Statele Unite si aliatii NATO cer guvernului de la Kabul si fortelor locale sa opreasca finantarea si sustinerea cu orice mijloace a gruparilor teroriste!

Citeste si: Un diplomat român a fost ucis în atacul terorist din Afganistan


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si