Raioanele de fructe si legume sunt pline cu marfa din import. Dar, daca vrem sa aflam cu ce au fost tratate, e mai complicat.

Clientul este nevoit sa faca un efort considerabil pentru a gasi etichetele de pe lazile cu citrice. Aici identificam substantele folosite la tratarea fructelor.

In alte magazine vedem ca aceste substante sunt trecute, dar in alta limba, cu caractere destul de mici.

Mai simplu e cu fructele ambalate la plasa, cum sunt lamaile sau portocalele. Cel mai des identificam substanta numita imazalil, folosita pentru a prelungi viata fructelor.

Ovidiu Penes, doctor in stiinte medicale: Problema e ca realizeaza concentratii mari la nivelul cojii...citrice, banane. Riscul e mai mare cand folosim o cantitate mare de coaja sau folosim fructele nespalate.

In prezent nu gasim informatii la raft sau pe cutie legate de cantitatea de substante periculoase folosite.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Un avion de pasageri a cerut aterizarea de urgență în România. Zboară în cerc deasupra județului Vâlcea pentru a consuma combustibilul- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

Costel Stanciu, presedinte APC: Gama pesticidelor este foarte mare, informatiile despre tratamentele aplicate dupa recoltare lipsesc cu desavarsire.

Comisarii de la protectia consumatorilor vor sa impuna un nou set de reguli pentru comercianti.

Horia Constantinescu, presedinte ANPC: Haideti sa informam corect consumatorul, sa ia o decizie responsabila, sa stie ca aceasta substanta poate cauza imbolnaviri cu cancer. Haideti sa afisam ca pe pachetele de tigari.

Consumata in cantitati mari, aceasta substanta are efecte nocive.

Citeste si: VIDEO| Pericolul din fructele de mare. Toxinele care provoacă boli grave

Ovidiu Penes: Copiii mici sunt cei mai expusi la cel mai mare risc, pentru ca doza pe kilogram corp devine tot mai mare. Consumand constant acest toxic, se produce destabilizarea a codului genetic al celulei hepatice si aparitia cancerului.

Costel Stanciu, presedinte APC: In functie de doza respectiva sau de numarul de pesticide cu care au fost tratate, fructele respective se poate ajunge chiar pana la deces.

Grav este ca nu numai citricele trec printr-un astfel de tratament. Nocive pot fi si merele aduse din import.

Horia Constantinescu, presedinte ANPC: Sa evite sa hraneasca micutii cu acest tip de fructe. Sa inteleaga ca imazalilul si ceara de pe mere sunt strict in folosul operatorului economic, nu vizeaza de loc sanatatea consumatorului.

Fructele tratate cu aceasta substanta trebuie spalate cu grija iar coaja e obligatoriu sa fie indepartata. Atentie: este important sa va spalati pe maini dupa ce ati atins fructele. Pentru ca pesticidele pot ajunge si in pulpa fructului, cel mai sigur este sa optati pentru produsele bio. Imazalilul urmeaza sa fie interzis in Uniunea Europeana din 2021.

Citeste si: Cum alegem un pepene copt, dulce și fără chimicale. Metoda cea mai simplă

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si