Varză a la Cluj este un preparat tradiţional, specific zonei Ardealului, pe care orice gospodină trebuie să înveţe să-l facă. Este delicios şi se face foarte repede. În 50 de minute ai o Varză a la Cluj delicioasă, numai bună de mâncat. Iată rețeta pas cu pas!

Varză a la Cluj. Ingrediente necesare:

- 500 g carne tocata, amestec de vita si porc
- 150 g orez
- 100 ml bulion de rosii
- 100 g smântâna
- 2 cepe
- ulei
- sare, piper
-

750 g varza murata taiata marunt

 Varză a la Cluj. Rețetă delicioasă din inima României
Varză a la Cluj. Rețetă delicioasă din inima României

Citeste si: Șnițel. Crocante și delicioase, rețetă de la casa regală

Citeste si: Cartofi prăjiți. Trucuri pentru cei mai buni cartofi aurii și crocanți

Varză a la Cluj. Cum se prepară:

Varza murată se desface foaie cu foaie și se spală în două ape reci, apoi se scurge bine într-o sită. Se toacă varza fâșii subțiri și se pune la călit într-o cratiță sau tigaie mare, încăpătoare, în care se încinge 1 lingură de untură. Varza se călește cam 15-20 de minute, pe foc mediu, amestecând deseori, până ce începe să se înmoaie.

Varză a la Cluj. Între timp, se curăță, se spală și se toacă mărunt cepele. Se încinge într-o tigaie încăpătoare 1 linguriță de untură și se adaugă ceapa roșie tocată, presărând de la început un praf de sare și călindu-se pe foc mediu spre mic, până ce devine translucidă.

După ce ceapa s-a înmuiat, se adaugă carnea tocată și se amestecă bine cu o lingură/spatulă, ca să se desfacă. Se călește carnea împreună cu ceapa timp de 7-8 minute, amestecând frecvent, până când se deschide la culoare complet, apoi se oprește focul.

Varză a la Cluj. Se asezonează carnea după gust cu sare, piper, cimbru, paprika dulce și chimen măcinat (dacă se dorește). Se amestecă bine carnea cu condimentele și se lasă deoparte până când o vom folosi.

Odată ce varza acră a început să se înmoaie, se oprește focul și se condimentează varza cu piper măcinat după gust și mărar sau semințe de mărar (dacă se dorește). Sare nu punem, pentru că varza e deja sărată. Separat, într-o crăticioară, fierbem în jumătate de litru de apă ușor sărată orezul, cam 8-10 minute, apoi îl scurgem de lichid printr-o sită.

Citeste si: Orez cu lapte. Desertul din copilărie

 Varză a la Cluj. Rețetă delicioasă din inima României
Varză a la Cluj. Rețetă delicioasă din inima României

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: După 18 ani de căsătorie, un italian a aflat că soția sa fusese bărbat. A mers direct la tribunal- antena3.ro

Citeste si: Mesajul Ucrainei pentru nord-coreenii trimiși să lupte de partea lui Putin. ”Mii de soldați ruși au luat decizia corectă”- wowbiz.ro

Varză a la Cluj. Se pornește cuptorul și se fixează la 190°C. Se unge cu 1 linguriță de untură de porc o formă termorezistentă, eu am folosit o formă de jena cu dimensiunile de 24×36 cm. În aceasta vom asambla varza a la Cluj. În formă se întinde uniform 1/3 din cantitatea de varză și se tasează ușor. Deasupra stratului de varză se pune jumătate din cantitatea de orez fiert, într-un strat uniform, și se tasează ușor.

După stratul de orez fiert, urmează un strat de carne, vom întinde ½ din cantitatea de carne tocată, într-un strat uniform.Se continuă asamblarea la fel: peste primul strat de carne tocată, urmează încă un strat format dintr-o treime din cantitatea de varză, apoi un strat format din restul de orez fiert, un strat format din carnea tocată rămasă și, neapărat, un strat de afumătură, eu am folosit șuncă de casă tăiată în felii subțiri, se poate folosi kaizer sau cârnați afumați, neapărat feliați fin.

Varză a la Cluj. Neapărat, ultimul strat va fi din varza rămasă (ultima treime), se va tasa ușor preparatul și apoi se va distribui pe deasupra toată smântâna, pe care o vom întinde într-un strat uniform. Dacă doriți să folosiți și bulion, ceea ce nu este neapărat specific pentru varza a la Cluj, se poate adăuga după ultimul strat de varză. Țineți cont că varza este deja acră iar bulionul o înăcrește încă și mai mult.

Varză a la Cluj la Cuptor

 Varză a la Cluj. Rețetă delicioasă din inima României
Varză a la Cluj. Rețetă delicioasă din inima României

Cât timp am asamblat straturile preparatului, cuptorul s-a încins deja la 190°C. Dăm forma la cuptor la o înălțime medie, timp de 25-30 de minute, până când se rumenește ușor pe deasupra.

Citeste si: Anunț important pentru elevele și studentele din țară! Noi tichete sociale de la Guvern- kfetele.ro

Citeste si: Cine este și cu ce se ocupă Diana, fiica Deliei Budeanu. Detalii neștiute despre primul copil al regretatei crainice TV- radioimpuls.ro

Citeste si: Fiica milionarului Ioan Crișan, reținută pentru uciderea lui. Anchetatorii au aflat de ce Laura Crișan a comandat asasinarea acestuia- antena3.ro

Vazră a la Cluj. În final, arată cam așa cum se vede în poza de mai jos. Regret că nu vă pot transmite și mirosul. E tare, tare frumos aromată această mâncare a cărei rețetă este atât de veche! Se lasă varza a la Cluj să se răcorească cam 15 minute în formă, apoi se poate servi.

Varza a la Cluj se servește caldă. Cu toate că este, practic, înecată în smântână, după părerea mea e nevoie de încă și mai multă! Ce mai încoace-ncolo, mâncare de iarnă, când nu mai stai să socotești caloriile și nici colesterolul!
Pentru o vagă iluzie de prospețime, am presărat porția mea de varză a la Cluj cu un pic de mărar proaspăt tocat. Oare asta o fi făcut-o mai sănătoasă? Și chiar dacă nu, priviți cât de frumos se văd straturile! Poftă mare!


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si