Cum se aleg Babele. 1 Martie. Conform tradiției, babele sunt personaje ale mitologiei populare românești, care apar la începutul lunii martie pentru a vesti venirea primăverii. O legendă veche spune că în aceste zile Baba Dochia, responsabilă cu aducerea iernii începe să își dea jos din cele 9 cojoace, câte unul în fiecare zi. Astfel, în fiecare zi afară este puțin mai cald, în timp ce iarnă permite primăverii să aducă natura la viață, scrie crestinortodox.ro.

Citeste si: Mesaje de 1 martie. Cele mai frumoase urări pentru cei dragi. Nu vei da greș cu ele!

Cum se aleg Babele. 1 Martie

Cum se aleg Babele. 1 Martie. Babele este o tradiție românească ținută de toți românii. Această are loc de pe 1 și până pe 9 martie. Fiecare român își alege o baba, sau mai bine o zis o zi. Așa cum va fi baba pe care omul și-o alege, așa va fi și firea omului în anul ce vine. Unii bătrâni spun că așa cum este vremea în acea zi așa îi va merge omului în anul acela. Și anume, dacă vremea este frumoasă iar soarele este prezent pe cer, acel om va fi voios și bun la suflet întreg anul iar toate îi vor merge bine. Totuși, dacă în acea zi cerul este întunecat, omul acela nu va fi bun la suflet ci mai degrabă suparacios.

Mai mult, unii bătrâni cred că dacă ninge sau plouă în acea zi, anul va fi unul bogat.

Citeste si: Horoscop martie 2020. Trei zodii care vor avea un martie de aur

Un fapt care atestă vechimea acestei tradiții este lipsa adevăratelor origini. Precum în cazul interpretării zilelor, există și mai multe modalități prin care oamenii își aleg babele.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Cum se aleg Babele. 1 Martie

Cum se aleg Babele. 1 Martie. Una dintre acestea se referă la alegerea oricărei babe, între 1 și 9 martie, în timp ce o altă metodă constă în alegerea babei în funcție de ziua de naștere.  Dacă ziua persoanei se află între 1 și 9 ale oricărei luni atunci baba va fi în acea zi. De exemplu, dacă baba născută pe 6 iulie, baba omului va fi pe 6 martie. Iar dacă data nașterii este formată din două cifre, baba se alege astfel: dacă cineva este născut pe 17 februarie, ziua în care baba îi pică se calculează astfel 1+7= 8. Așadar, baba este pe 8 martie.

Cum se aleg Babele. 1 Martie

Citeste si: 29 Februarie 2020. Ce semnificaţie are anul bisect şi ce trebuie să faci în această zi

Cum se aleg Babele.

1 Martie. De asemenea, o altă legendă din bătrâni spune că Baba Dochia avea un fiu care i-a adus babei o noră împotriva voinței sale. Baba îi dete norei un ghem de lână neagră și porni să meargă la rău pentru a-l albi. Pe când fata începu să spele firul, degetele incepuri să-i sângereze însă lâna rămăsese tot neagră. Disperată, fata începu a plânge însă Iisus o auzi și îi dărui o floare roșie, spunându-i să spele lâna cu ea. Tânăra urmă sfatul Mântuitorului, puse floarea în apă iar lâna se albi pe loc. Mai apoi, se dusese să îi ducă ghemul soacrei. Baba se supără îngrozitor și o acuză că Mărțișor (cel care o ajută pe tânăra) este de fapt iubitul norei. Dochia pleca cu oile la munte crezând că primăvară venise deoarece văzuse nora cu floarea în mâna. Baba Ajunsă la munte la începutul lui martie, Dochia după ce și-a dat jos toate cele nouă cojoace îngreunate de ploi, a înghețat și s-a prefăcut în stânci alături de oile sale. Tot de această legendă sunt legate și numele culmii Babele din masivul Bucegi și ale primelor 9 zile din luna martie.

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Mădălina Pamfile, încătușată și dusă la INML după ce a fost prinsă băută la volan- radioimpuls.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si