Se vor tăia salariile bugetarilor? Mesajul ministrului Finanțelor
Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, a declarat miercuri, în contextul crizei de coronavirus, că inclusiv bugetarii ar trebui să suporte costurile.
„Aici eu vă spun doar o părere personală: este clar că trebuie ca acest cost al acestei crize să fie suportat de toată lumea, trebuie să fim solidari. Ce măsuri vor fi, cum vor fi luate, dacă vor fi luate, aceasta este o decizie pe care trebuie să o ia Guvernul, nu o iau eu singur. Din punctul meu de vedere, cred că trebuie să fim solidari cu toții în acest moment, indiferent de domeniul în care provenim.
Citeste si: Când vor fi gata Certificatele pentru Situație de Urgență. Firmele vor obține anumite facilități
Ministrul Finanțelor a declarat că este nevoie de solidaritate în contextul actual.
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
„Nu știu ce decizie va lua Guvernul, dacă va lua o decizie, este posibil să fie ignorată opinia mea. Dar vă spun în acest moment este nevoie de solidaritate, pentru toată lumea, în toate domeniile. Vom vedea care va fi situația și ce decizie se va lua”, a afirmat ministrul finanțelor.
Citeste si: Ministerul Educației anunță că va face denunț penal în cazul anunțurilor false de reîncepere a anului școlar
„Soluţiile cele mai bune vin după discuţiile cu cei care au fost afectaţi. Nu putem noi să le dăm soluţiile. Ne putem gândi la câteva instrumente. Singura lecţie pe care o am este criza din care păleşte în impact cu ceea ce se întâmplă acum.
Lecţia de atunci a fost cât mai multă lichiditate in sistem. Banii trebuie să circule, facturile trebuie să se plătească. Dacă furnizorii sunt plătiţi la timp şi avem o şansă să ieşim cu bine în partea cealaltă. Dacă undeva se gripează sistemul de plăţi atunci o să avem probleme”, a mai explicat ministrul Finanțelor.Luni a fost adoptată de către Guvern Ordonanța de Urgență care permite clienților băcilor amânarea ratelor pentru 45 de zile. Ordonanța permite acest lucru dacă persoanele solicitante nu au restanțe.
În privința creditelor ipotecare, ratele suspendate se pot eșalona pe o perioadă de cinci ani, iar dobânda nu se va capitaliza.