Referitor la pandemia de COVID-19, premierul a declarat că România nu a fost pregătită şi că foarte multe spitale nu au fost pregătite pentru a face faţă unei astfel de provocări.

”România nu a fost pregătită să se confrunte cu acest pericol. Nu am avut echipamente, DSP-urile, majoritatea spitalelor nu au fost pregătite pentru a face faţă unei asemenea provocări. Am avut nevoie de o permanentă evoluţie în toate domeniile pentru a îmbunătăţi modul de răspuns la criză.

Am avut o raportare preventivă. Guvernul şi autorităţile au luat măsuri înainte ca alte ţări să ia astfel de măsuri şi înainte să existe avertismente care să forţeze Guvernul să ia astfel de măsuri”, a explicat el.

Citeste si: Bărbat din Galaţi, arestat preventiv după ce a furat din şapte farmacii

El a subliniat că în timp ce în România decesele sunt de ordinul sutelor, în Spania şi Franţa sunt de ordinul zecilor de mii, în timp ce Belgia care are cel mai mare număr de morţi la suta de locuitori.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Care este cel mai bogat candidat la Președinție. Cine are lingouri de aur și ce dar a primit George Simion la botezul copilului- antena3.ro

Citeste si: Arma teribilă testată cu succes de Franța. Va avea misiunea de a-i elimina pe luptătorii lui Putin aflați în Ucraina- wowbiz.ro

”Primul caz de cetăţean român diagnosticat pozitiv s-a înregistrat în 26 februarie. Atunci, în Spania erau doi cetăţeni pozitiv. Astăzi, în Spania sunt peste 270.000 de cazuri, iar în România peste 13.000. O diferenţă care arată că măsurile pe care le-am luat au avut efecte, iar comportamentul responsabil al cetăţenilor a dus la o reducere drastică a răspândirii virusului în România. Ştiu că s-a comentat de multe ori că avem cazuri puţine pentru că nu se testează.

Noi diagnosticăm în funcţie de necesităţi, conform protocolului OMS”, a precizat premierul.

Citeste si: Un celebru actor român e fericit cu izolarea la domiciliu! Marius Manole spune că ar sta un an în casă: „Nu mi-e dor deloc să văd oameni!”

”A trebuit să ne mobilizăm şi să luăm măsuri din mers, să perfecţionăm procedurile, să întărim capacitatea instituţiilor implicate în lupta cu pandemia, care ne-a prins fără echipamentele necesare. S-a făcut un efort cumplit, pentru că cererea a explodat când oferta era mică. La ora actuală lucrurile sunt sub control. Am ajuns la situaţia în care putem să ne permitem şi gesturi de umanitate, pentru Republica Moldova, de exemplu”, a argumentat Orban.

Citeste si: Dosar penal deschis de Poliţia Iaşi pentru tăierile ilegale din pădurea Dobrovăţ

Citeste si: Statul român oferă suma de 700 de lei pentru femei! Care sunt criteriile necesare?- kfetele.ro

Citeste si: Horoscop de weekend, 19-20 octombrie 2024: Zodia care o să îndure adevărate drame și greutăți. Această durere îi „pune capac”, ajungând în pragul disperării- radioimpuls.ro

Citeste si: Povestea francezului cu o podgorie secretă în centrul Parisului. Cultivă 2.000 de vițe de vie printre blocuri: „Este excepțional”- antena3.ro

El a spus că în prezent sunt 60 de centre de testare, iar capacitatea este de aproape 11.000

de teste zilnice.

”Sunt în curs de acrediare alte centre, iar scopul e să creştem capacitatea de testare la 15.000. Nu teste rapide promovate de alţii, ci teste care nu permit eroare în diagnosticare”, a explicat premierul.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si