Ministrul Fondurilor Europene anunță 750 de miloane de euro pentru IMM-uri
Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Bolos, a anunțat joi seară că Uniunea Europeană a aprobat deblocarea a 750 de milioane de euro pentru IMM-urile românești.
La această sumă se va adăuga cofinanțarea statului român și o eventuală contribuție a beneficiarului, ce va duce suma totală de intervenție la un miliard de euro.
„Avem, să zicem, o veste foarte bună. Spuneam despre banii pe care îi negociem pentru întreprinderile mici şi mijlocii.
EL a spus că în momentul de față există patru variante prin care fondurile vor putea fi accesate de IMM-uri, urmând ca în perioada urmatoare să fie definitivată una dintre acestea.
Prima variantă luată în calcul este cea a granturilor în sumă fixă proporționată cu cifra de afaceri.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
„De exemplu 10.000 de euro grant pentru o cifră de afaceri de până la 100.000 de euro. Cam aceasta ar fi forma prin care o să încercăm să sprijinim restartarea activităţilor curente ale companiilor. Este o formă de grant simplu.
O utilizează în prezent şi Germania ca să sprijine reluarea activităţii de către întreprinderile mici şi mijlocii”, a declarat Bolos.O a doua variantă este cea a granturilor pentru investiţii sau pentru relocarea activităţii de business, deoarece, în această perioadă.
„Sunt granturile clasice. Sunt, dacă vreţi, granturile pentru investiţii, cele pe care le-am mai întâlnit până acum în mecanismele de utilizare a fondurilor de către IMM-uri. Acestea merg până în jurul valorii de 200.000 de euro nerambursabili şi sunt pentru investiţii în diferite domenii de activitate, de la industria alimentară până la industria auto, până la construcţii, IT, echipamente medicale, industria farmaceutică, toate domeniile cuprinse în Strategia naţională de competitivitate şi sunt considerate o prioritate la nivel naţional, domenii care, în momentul de faţă, sunt cu potenţial pentru dezvoltarea economică şi pentru creşterea economică a României”, a mai spus ministrul.
Și voucherele de consum, de inspirație americană, vor fi luate în calcul.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
„Sunt utilizate în momentul de faţă în SUA şi constau în atribuirea unui voucher de consum către beneficiari, care mai apoi se prezintă pentru prestarea serviciului sau cumpărarea unui bun la un furnizor, iar respectivul furnizor decontează din fonduri europene valoarea grantului în funcţie de numărul de vouchere pe care le are. Este modelul care se bazează pe stimularea cererii interne, astfel încât să poată fi reluată activitatea economică la nivel naţional”, a adăugat acesta.
Se ia în calcul și suvenționarea costurilor cu salariile pentru IMM-urile afectate.
„Pentru acest ultim instrument, Comisia Europeană lucrează în momentul de faţă un fond, care este gândit la nivel european şi pe care România îl va putea accesa pentru ca să sprijine întreprinderile mici şi mijlocii şi să asigure compensarea costurilor cu salariile. Tot în acest fond în continuare se vor putea acorda garanţii pentru IMM-uri în eventualitatea contractării de credite. Deci, perspectiva celui de-al patrulea instrument este destul de cuprinzătoare, inclusiv din această perspectivă a abordării europene şi a sprijinirii IMM-urilor pe componenta costurilor cu salariile”, a conchis ministrul.