Guvernul a aprobat o hotărâre care prevede condiţiile de acordare a serviciilor medicale, în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2.

Actul normativ completează HG 140/2018 pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2018 – 2019.

Citeste si: Proiect de lege: Fără concerte sau festivaluri cu peste 1.000 de participanți până pe 31 august

„Pentru a limita riscul iminent asupra stării de sănătate a populaţiei, în asistenţa medicală primară şi în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate nu va fi utilizat cardul naţional de asigurări de sănătate până la data de 30 septembrie 2020, iar pentru celelalte specialităţi serviciile medicale acordate vor fi validate cu cardul naţional de asigurări de sănătate începând cu data de 1 iulie 2020”, a explicat sursa citată.

Potrivit CNAS, nu este obligatorie transmiterea în platforma informatică a asigurărilor de sănătate (PIAS), în termen de 3 zile lucrătoare de la data acordării, respectiv eliberării, a serviciilor medicale şi îngrijirilor la domiciliu, respectiv a dispozitivelor medicale, tehnologiilor şi dispozitivelor asistive, înregistrate sau eliberate off-line.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Doctorii au descoperit un bărbat cu trei penisuri. Este primul caz de acest fel din lume care a putut fi studiat- antena3.ro

Citeste si: Arma teribilă testată cu succes de Franța. Va avea misiunea de a-i elimina pe luptătorii lui Putin aflați în Ucraina- wowbiz.ro

Pentru asigurarea calităţii în sistemul de sănătate, Hotărârea de Guvern prevede obligaţia furnizorilor de servicii medicale ca până la data de 15 iunie să facă dovada acreditării, înscrierii în procesul de acreditare, prin transmiterea, depunerea documentelor doveditoare la casele de asigurări de sănătate cu care se află în relaţie contractuală.

Pentru limitarea infectării cu coronavirusul SARS-CoV-2 în rândul populaţiei au fost prevăzute o serie de măsuri în vigoare până la data de 30 septembrie.

Citeste si: Un deţinut extrădat în România, confirmat cu coronavirus. El se află la Penitenciarul-Spital Jilava şi va fi retestat

Astfel, medicii din spital pot elibera, la externarea asiguratului, prescripţie medicală pentru medicamente cu şi fără contribuţie personală în ambulatoriu, pentru o perioadă de până la 90 de zile, cu excepţia medicamentelor ce fac obiectul contractelor cost-volum/cost-volum-rezultat, pentru care durata de prescriere este de până la 30 de zile.

„Mijloacele electronice de comunicare se pot folosi şi pentru transmiterea de către casele de asigurări de sănătate a documentelor eliberate necesare asiguraţilor. Nu mai este necesară prezentarea biletului de trimitere pentru serviciile medicale acordate în ambulatoriul de specialitate pentru specialităţile clinice, inclusiv pentru specialitatea clinică medicină fizică şi de reabilitare, precum şi pentru îngrijirile paliative în ambulatoriu”, a adăugat CNAS.

Citeste si: Statul român oferă suma de 700 de lei pentru femei! Care sunt criteriile necesare?- kfetele.ro

Citeste si: Adevărul dureros al morții artistului Liam Payne. Ce au descoperit autoritățile- radioimpuls.ro

Citeste si: După două ierni călduroase, Europa trebuie să se pregătească pentru temperaturi scăzute. Cum ar putea La Nina să crească prețurile- antena3.ro

Citeste si: Românii care merg în vacanță în Grecia sau Bulgaria stau la întoarcere 14 zile în izolare

Medicul de familie poate emite prescripție medicală pentru cei cu boli cronice

„Serviciile medicale prevăzute în pachetul de bază, acordate în asistenţa medicală primară şi în ambulatoriul de specialitate pentru specialităţile clinice, precum şi serviciile conexe furnizate de psiholog şi logoped pot fi efectuate şi de la distanţă, prin orice mijloace de comunicare, cu încadrarea în numărul maxim de 8 consultaţii/oră”, se mai arată în comunicat.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si