Medicii epidemiologi chinezi cred că o femeie a infectat în mod involuntar cel puțin 71 de persoane cu coronavirus după ce a folosit liftul din blocul ei turn o singură dată, informează The Independent. Femeia s-a întors la locuința sa din provincia Heilongjiang, China, dintr-o călătorie în Statele Unite pe data de 19 martie- opt zile după ce zona a raportat zero cazuri noi de Covid-19.

Citeste si: Se redeschid școlile la toamnă? Anunțul de ultimă oră al ministrului Educației

Chinezoaica nu a prezentat niciun simptom al bolii și s-a testat negativ pentru virus, dar preventiv s-a izolat singură acasă, au scris cercetătorii într-o revistă medicală din China pentru controlul și prevenirea bolilor. Femeia a mers o singură dată cu liftul, fără să urce nimeni altcineva împreună cu ea, dar alți vecini au folosit același mijloc de locomoție după ea. Se pare că a fost suficient pentru a declanșa o adevărat focar de infecție.

Încăperea liftului, un focar de infecție cu coronavirus

La 29 martie, mama vecinului de la parter și iubitul ei, care i-au vizitat apartamentul, au participat la o petrecere cu un alt grup de oameni. Apoi, la 2 aprilie, o persoană din grupul respectiv a suferit un accident vascular cerebral și a fost dus la spital; la acel moment nu a existat nicio legătură evidentă între el și femeia care a călătorit în SUA și nu a fost testat pentru coronavirus.

Ulterior, cercetătorii au ajuns la concluzia că femeia ar fi contaminat ascensorul din clădirea ei, după ce testele de sânge au arătat că ea avea anticorpii pentru COVID-19.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Doctorii au descoperit un bărbat cu trei penisuri. Este primul caz de acest fel din lume care a putut fi studiat- antena3.ro

Citeste si: Arma teribilă testată cu succes de Franța. Va avea misiunea de a-i elimina pe luptătorii lui Putin aflați în Ucraina- wowbiz.ro

Citeste si: Amenințarea valului 2 al pandemiei Covid-19 ''este reală'' și ar putea veni înainte de toamnă

Citeste si: Cei mai bogaţi oameni ai lumii cer să fie taxaţi mai mult

Se crede că vecinul de la parter al femeii ar fi contractat virusul în timpul folosirii liftului, înainte de a-i infecta pe iubitul mamei și pe mama sa, atunci când l-au vizitat acasă. Cuplul a infectat apoi bolnavul și cei doi fii ai săi la petrecere. Lanțul infectărilor s-a transmis din aproape în aproape până la un total de 71 de cazuri confirmate. Cercetătorii chinezi au scris: „Credem că [femeia venită din SUA] a fost un purtător asimptomatic și că [vecinul de la parter] a fost infectat prin contactul cu suprafețele din liftul din clădirea unde locuiau amândoi. „Rezultatele noastre ilustrează modul în care o infecție cu SARS-CoV-2 asimptomatică, unică, ar putea duce la o transmitere pe scară largă în comunitate”, mai spun biologii în revista medicală citată. 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si