Programul Noua Casă 2020: l ocuințe mai scumpe decât în "Prima Casă"

Programul Noua Casă 2020. Creditul maxim garantat de stat ajunge la 140 de mii de euro, dublu față de vechiul program, conform proiectului de OUG. O precizare importantă: cine îşi va putea permite un astfel de împrumut va trebui să dea şi un avans de 15%. Nu la fel stau lucrurile pentru suma de 70.000

de euro, unde avansul poate de fi de 5%.

Citeste si: Medic român renumit: „Vom muri pe capete, din cauza incoştienţei”

Programul Noua Casă 2020.  Conform specialiștilor financiari, cine alege un credit de 70 de mii de euro trebuie să aibă un venit minim de 3.800 de lei, ca să poată suporta o rată care ar ajunge la 1.700 de lei.

Programul Noua Casă 2020. Care sunt argumentele Guvernului 

Programul Noua Casă 2020. Guvernul listează mai multe argumente pentru necesitatea noului program de garantare a creditelor: Accesul la credit în vederea achiziției unei locuinţe a devenit dificil pentru familii, ca efect al crizei economice, conducând la imposibilitatea acestora de a-şi schimba locuința în raport cu nevoile de locuit ale acestora şi/sau cu creşterea numărului membrilor familiei.

Citeste si: Orban, despre suma de 80 de miliarde de euro alocată României

Programul Noua Casă 2020. Neadoptarea unor măsuri imediate, pe calea unei ordonanţe de urgenţă, care să contracareze efectele pandemiei cu COVID-19 și ale crizei economice, ar conduce la amplificarea dificultăţilor de accesare a creditelor garantate pentru achiziția de locuințe, fiind de natură să limiteze accesul familiilor la locuinţe şi la asigurarea unor condiţii decente de viaţă şi locuit pentru acestea, spune Executivul.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Citeste si: Dan Petrescu, internat cu COVID-19, la un spital din Cluj. Nu este asimptomatic

Programul Noua Casă 2020. În contextul pandemiei COVID 19 s-a generat o tendință de blocare a tranzacțiilor pe piața imobiliară, date fiind măsurile instituite în perioada stării de urgență, precum și a stării de alertă, nu poate fi amânată reglementarea unor măsuri adecvate de sprijin în vederea asigurării accesului la finanţare, prin asigurarea unor produse de finanțare-garantare care și-au dovedit în timp eficiența și efectele pozitive, mobilizatoare de fluxuri financiare și antrenante în economie.

Pentru locuinţele vechi avansul rămâne de 5%

Programul Noua Casă 2020. Ordonanţa Guvernului prevede că, în cazul locuinţelor noi, construite în ultimii cinci ani, creditul maxim este de 140.000 de euro. Iar avansul, de 15%. Pentru locuinţele vechi, avansul rămâne de 5%, dar creditul maxim creşte la 70 de mii de euro.

Citeste si: Klaus Iohannis a adus azi o veste bună și o veste proastă. "Este foarte trist. Dar tristețea nu rezolvă problema" (VIDEO)

Programul Noua Casă 2020. Valoarea creditului destinat achiziţiei unei locuinţe noi este de maximum 140.000 EUR, echivalent lei, garantat de către stat, prin Ministerul Finanţelor Publice, în procent de maximum 60% din valoarea creditului, exclusiv dobânzile, comisioanele şi spezele bancare aferente creditului garantat, reprezentând maximum 85% din prețul de achiziție al locuinței, dar nu mai mult decât valoarea rezultată din raportul de evaluare a locuinţei.

Citeste si: OMS arată cu degetul spre zona unde se află România. "Nu am ieşit încă la lumină"

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Momentul tragic în care o tânără influenceriță de 24 de ani își pierde viața sub privirile îngrozite ale prietenei sale- radioimpuls.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Programul Noua Casă 2020. Creditul acordat unui beneficiar pentru achiziţia celorlalte categorii de locuinţe este în valoare maximă de 70.000 EUR, echivalent lei, garantat de către stat, prin Ministerul Finanţelor Publice, în procent de maximum 50% din valoarea creditului, exclusiv dobânzile, comisioanele şi spezele bancare aferente creditului garantat, reprezentând maximum 95% din prețul de achiziție al locuinței, dar nu mai mult decât valoarea rezultată din raportul de evaluare a locuinţei”, se spune în proiectul de OUG.

Vestea proastă: După "Noua Casă" se scumpesc iar locuințele 

Unii specialişti financiari sunt de părere că efectele schimbărilor ar putea duce la scumpiri. ″Dublarea creditului maxim va distorsiona piaţa imobiliară, va duce la creştere artificială a preţurilor şi avem un risc de supraîndatoare. Acum, costurile sunt mici. În 30 de ani, dobânzile variabile din program pot creşte semnificativ″⁣, spune Irina Chițu, Specialist Financiar, citat de ProTV.

Cei care vor alege varianta maximă a creditului, de 140 de mii de euro, trebuie să fie pregătiţi cu venituri pe măsură. La un credit pe 30 de ani, venitul minim necesar ar fi de 7.700 de lei, iar rata ar fi de 3.400 de lei.

PROIECTUL DE OUG poate fi consultat aici


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si