7 lucruri inedite despre ciori. De ce sunt atât de deștepte
Cioara este o pasăre foarte răspândită la noi în țară, dar se știu puține lucruri despre comportamentul ei.
Cea mai răspândită specie de cioară este cioara de semănătură, care poate fi deosebită de cioara neagră prin faptul că este mai mică și are ciocul alb. În general, ciorile trăiesc în grupuri nmeroase, mai ales în zonele de șes, dar pot fi întâlnite și în zonele împădurite de la deal. Ele pot trăi până la 23 de ani.
Citeste si: Câinele străzii protejează copiii și îi ajută să treacă strada în siguranță
Citeste si: Dincolo de cuvinte. O barză nu pleacă din cuibul în flăcări și stă cu puii care nu știu să zboare
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Ciorile sunt sedentare, se mișcă cu greu dintr-un loc în altul. Ele pleacă, însă, dacă nu mai găsesc hrană sau dacă condițiile meteo se înăspresc. Ornitologii au descoperit că ciorile au un comportament care dezvăluite o inteligență care nu poate fi observată la alte păsări.
Cele mai interesante sunt următoarele.1. Ciorile se împrerechează cu un singur partener. Ele își caută altă pereche, doar atunci când partenerul este prins sau ucis.
2. După lungi cercetări, s-a observat că ciorile se simțeau amenințate de oamenii care luau în mâini o altă cioară moartă.
3. În schimb, ciorile nu simțeau nici un fel de pericol atunci când în preajma lor se aflau oameni cu mâinile goale sau care țineau porumbei morți în mână.
4. Un alt experiment uimitor a arătat că ciorile memorează figura persoanelor care le supără sau care sunt agresive cu ele și că le atacă cu ciocul.
5. Ornitologii care au studiat ani în șir comportamentul ciorilor au mai făcut o descoperire șocantă, aceea că creierul lor face asocieri negative, așa cum se întâmplă în cazul mamiferelor.
6. Specialiștii au studiat și creierul ciorilor, descoperind că proporția dintre mărimea acestuia și volumul corporal este cea mai mare în rândul speciilor de păsări. Această proporție este similară cu cea întâlnită la maimuțe și la cetacee. Doar omul are o proporție creier-volum corporal mai mare decât a ciorilor.
7. Alte studii, mai sofisticate, realizate după efectuarea unor teste de inteligență, au arătat că ciorile sunt mai inteligente decât câinii, pisicile sau porcii. Ele sunt la nivelul cimopanzeilor și delfinilor, cele mai inteligente făpturi după om.