Anunț important făcut luni de producătorii de medicamente: un vaccin dezvoltat în comun de compania germană BioNTech și americanii de la Pfizer s-a dovedit a fi  eficient în peste 90% dintre cazuri, în prevenirea infecțiilor cu COVID-19, conform studiilor din faza a treia, informează Deutsche Welle.

În acest context, indicele paneuropean STOXX 600 a crescut cu peste 4% și a atins cel mai ridicat nivel din ultimele șase luni.

Mai ales acțiunile firmelor de turism și de agrement, care au fost cele mai afectate de pandemie, s-au numărat printre cele mai performante sectoare de azi, adăugând peste 10% la valoare, pentru a atinge maximul din opt luni.

Citeste si: Județul care a urcat brusc pe primul loc în topul infectărilor cu coronavirus

Aurul s-a ieftinit și petrolul s-a scumpit

Cotaţia aurului a înregistrat luni o scădere de aproape 2% în timp ca cotaţia barilului de petrol a crescut, după ce grupul farmaceutic Pfizer Inc. a dezvăluit că a înregistrat progrese cu vaccinul său împotriva Covid-19, anunţ care a redus atractivitatea aurului ca valoare de refugiu, transmite Reuters.

La bursa de la Londra cotaţia barilului de petrol a înregistrat cea mai puternică creştere de după luna iunie iar la bursa de la New York, cotaţia barilului de ţiţei WTI a crescut cu aproape 10%.

"Aceasta ar putea schimba radical datele problemei deoarece va accelera revenirea cererii de petrol", spune analistul Saxo Bank A/S, Ole Hansen.

Citeste si: Factorul care a dus la explozia de cazuri de coronavirus în România. Ludovic Orban a spus cine sunt vinovații

Creștere record pe Wall-Street

Bursa de al New York a deschis şedinţa de luni cu creşteri spectaculoase, anunţul progreselor pentru un vaccin anti-COVID influenţând în special acţiunile din sectoarele care au avut cel mai mult de suferit de pe urma pandemiei.

The Dow Jones Industrial Average a crescut cu 1.260 puncte (4.45%), până la valoarea record de 29.583,56, iarthe S&P 500 a urcat cu 93,09 puncte (2,65%), la 3.602, aproape de recordul din luna septembrie.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Acţiunile Pfizer erau în creştere cu 8,86% după ce grupul farmaceutic american a anunţat că, împreună cu firma germană BioNTech, a pus la punct un vaccin eficient în 90% din cazuri pentru a preveni infecţiile cu Covid-19. Creşteri importante au înregistrat şi acţiunile altor companii farmaceutice precum Merck (+4%) şi Johnson and Johnshon (+3,80%).

De asemenea, toate sectoarele înregistrau creşteri, începând cu companiile din sectorul energiei (+12,82%), care şi-au redobândit încrederea într-o relansare a activităţii. Companiile din sectorul imobiliar (+8,49%) şi sectorul bancar (+7,49%) afişau şi ele creşteri, la fel ca şi companiile aeriene precum titlurile American Airlines, care s-au apreciat cu 13% sau United Airlines, care au înregistrat un avans de 18,50%.

Euforie și în Asia

Pe pieţele din Asia, acţiunile companiilor incluse în indicele Nikkei al bursei de la Tokyo au atins cel mai ridicat nivel din ultimii 29 de ani, investitorii aşteptând noi măsuri de stimulare a economiei. Bursa sud-coreeană a încheiat şedinţa de luni în creştere cu 1,27%.

Indicele Shanghai Composite al Bursei chineze a urcat cu 1,86%, pe fondul speranţelor îmbunătăţirii legăturilor comerciale dintre Washington şi Beijing.

Revenire bruscă pentru piețele financiare

Acțiunile BioNTech au crescut cu peste 27%, în timp ce principalul indice bursier al Germaniei a urcat cu aproximativ 6,5%. Indicele a fost, de asemenea, stimulat de datele statistice pozitive privind comerțul din luna septembrie.

„Știrile despre vaccinul Pfizer au scăzut incertitudinea și au ajutat piețele să-și recâștige încrederea pierdută, ceea ce este un lucru important acum, cu un al doilea val de virus răspândit în toată Europa”, a spus Andrea Cicione, șef de strategie la TS Lombard în Londra, citat de Reuters.

Citeste si: Simona Halep s-a vindecat de Covid-19

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

O reapariție a cazurilor de virus a lovit puternic piețele luna trecută, STOXX 600 pierzând peste 5 procente după ce Marea Britanie, Irlanda și Franța au anunțat noi blocaje la nivel național.

Dar optimismul față de victoria anunțată sâmbătă la alegerile din SUA, a candidatului democrat Joe Biden, a ajutat la o revenire rapidă a acțiunilor europene. "Cu Biden la Casa Albă, relațiile cu partenerii comerciali-cheie ai Americii sunt așteptate să se îmbunătățească", a declarat Milan Cutkovic, analist de piață al Axi.

Vaccinul anti-coronavirus este deja în producție

Directorul general al BioNTech, Ugur Sahin, a declarat pentru Reuters că: "ar trebui să fim optimiști că efectul de imunizare poate dura cel puțin un an". Pfizer și BioNTech au deja un contract de 1,95 miliarde de dolari (1,64 miliarde de euro) pentru livrarea a 100 de milioane de doze de vaccin în SUA. Ei au, de asemenea, acorduri cu UE, Marea Britanie, Canada și Japonia.

Producția vaccinului a început deja pentru a economisi timp.  Se așteaptă să se producă până la 50 de milioane de doze în 2020, suficient pentru a vaccina 25 de milioane de oameni. 

Vaccin coronavirus: când ajunge în România

Medicul Alexandru Rafila susţine că, cel mai probabil, cinci milioane de români ar urma să primească vaccinul anti-COVID-19 până în vara anului viitor, în condiţiile în care un prim vaccin ar urma să fie pus pe piaţă cel târziu în prima lună a lui 2021. Rafila atrage atenţia asupra faptului că România trebuie să se organizeze din timp pentru campania de vaccinare, întrucât "noi nu suntem chiar cei mai mari campioni ai organizării”.

Reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că s-a făcut un "efort fără precedent” în ceea ce priveşte cercetările şi finanţarea pentru dezvoltarea unui vaccin anti-COVID-19, iar în prezent sunt în studii de fază avansată trei vaccinuri anti-COVID-19 şi e probabil ca unul dintre ele să primească autorizaţia de punere pe piaţă spre sfârşitul acestui an sau în prima lună a anului viitor, după care alte două vaccinuri ar urma să fie şi ele puse pe piaţă.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si