Alegerile parlamentare 2020 se desfășoară pe data 6 decembrie, iar secțiile de votare sunt deschise între orele 7:00 și 21:00. În străinătate se votează și pe 5 decembrie în 7 și 21 ora locală.

Pot vota în alt județ la alegerile parlamentare 2020?

Răspunsul la această întrebare este următorul: "Nu, nu puteți vota decât în județul unde aveți domiciliu sau reședință".

Dacă sunteți înregistrat în lista permanentă în Constanța și vă aflați în București, nu puteți vota în București pentru Constanța, trebuie să vă deplasați unde aveți domiciliul sau la orice altă secție de votare din afara localității respective, dar în același județ.

Citeste si: Harta completă a secțiilor de votare din București, unde poți vota la Alegerile Parlamentare

Nu puteți solicita nici urna specială în alt județ, chiar dacă sunteți carantinat sau izolat. Secțiile de votare nu au buletine de vot decât pentru județul unde sunt înființate.

Alegătorii pot vota la secția unde sunt arondați conform domiciliului sau reședinței. Aceste informații se regăsesc în Registrul Electoral, care pot fi consultat pe pagina www.registrulelectoral.ro.

Dacă aveți viza de flotant, dar nu v-ați înscris în Registrul Electoral pentru Alegerile Parlamentare 2020 (printr-o cerere la primărie) trebuie să votați la secția unde este arondată adresa respectivă.

Puteți găsi această adresă folosind platforma www.votromania.ro.

Alegeri parlamentare 2020: Pot vota în alt județ?
Alegeri parlamentare 2020: Pot vota în alt județ?

Unde și când votez la alegerile din 6 decembrie 2020?

Alegerile parlamentare 2020 se desfășoară pe 6 decembrie, iar secțiile de votare sunt deschise între orele 7:00 și 21:00. În străinătate se votează și pe 5 decembrie în 7 și 21 ora locală.

Conform art 88 din Legea 208/2015, alegătorii care stau la coadă la ora 21 pot vota, în condițiile de mai jos:

(1) La ora 21,00, președintele biroului electoral al secției de votare declară votarea încheiată și dispune închiderea localului de vot.

(2) Alegătorii care la ora 21,00 se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot pot să își exercite dreptul de vot, în condițiile prezentei legi.

Citeste si: Alegeri parlamentare 2020. Orban: În toate localităţile carantinate cetăţenii îşi vor putea execita dreptul de vot

(3) La ora 21,00, urna specială trebuie să se afle în localul secției de vot.

(4) Alegătorii aflați în situațiile prevăzute la alin. (2) pot vota până cel mult la ora 23,59.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

(5) 2 membri desemnați de biroul electoral al secției de votare, din cadrul acestuia, verifică la ora 21,00 dacă în afara sediului secției de votare se află alegători care așteaptă să își exercite dreptul de vot și constată și monitorizează ordinea în care aceștia au acces în localul de vot.

Alegeri parlamentare 2020: Desfăşurarea votului în ţară

La alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020 puteți vota în localitatea și în secția de votare unde sunteți înscris/ă în Registrul Electoral – www.registrulelectoral.ro

– cu domiciliul sau reședința (viză de flotant) sau, ca excepție, în orice altă secție de votare din aceeași circumscripție, dar în altă localitate. În București, nu puteți vota în alt sector.

Dacă aveți viza de flotant, dar nu v-ați înscris în Registrul Electoral, puteți vota la adresa de domiciliu pe liste permanente sau unde aveți reședința, pe liste suplimentare. Nu puteți vota la altă secție de votare din aceeași localitate.

Dacă nu aveți viza de flotant sau adresa de domiciliu într-un anumit județ nu puteți vota pentru listele electorale corespondente, ci trebuie să vă deplasați în județul unde aveți drept de vot.

Alegătorul care în ziua votării se află în unitatea administrativ- teritorială în care şi-a stabilit domiciliul, votează numai la secţia de votare unde este înscris în lista electorală permanentă.

Alegeri parlamentare 2020: Pot vota în alt județ?
Alegeri parlamentare 2020: Pot vota în alt județ?

Alegătorul care a fost omis din lista electorală permanentă a secţiei de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi are domiciliul este înscris în lista electorală suplimentară.

Citeste si: Alegerile parlamentare 2020: Cele mai frecvente întrebări despre votul în diaspora

Alegătorul care în ziua votării se află în unitatea administrativ-teritorială în care şi-a stabilit reşedinţa, alta decât cea de domiciliu, votează numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi are reşedinţa, indiferent de data stabilirii acesteia. în acest caz, alegătorii care nu au formulat cereri privind înscrierea în Registrul electoral cu adresa de reşedinţă conform art. 42 alin. (1) din Legea nr. 208/2015, cu modificările şi completările ulterioare, sunt înscrişi în lista electorală suplimentară.

în cazul în care, în ziua votării la alegerile parlamentare 2020 alegătorul se află într-o altă unitate administrativ-teritorială, decât cea unde şi-a stabilit domiciliul sau reşedinţa, poate vota la orice secţie de votare, sub condiţia ca aceasta să se afle în cadrul circumscripţiei electorale judeţene unde şi-a stabilit domiciliul sau reşedinţa. în acest caz, alegătorul este înscris în lista electorală suplimentară.

Alegătorul care are domiciliul şi reşedinţa în aceeaşi unitate administrativ-teritorială, poate vota fie la secţia de votare unde este înscris în lista electorală permanentă, fie la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi are reşedinţa, în acest ultim caz, fiind înscris în lista electorală suplimentară.

Alegătorul care deţine o dovadă de reşedinţă al cărei termen de valabilitate ar fi expirat în perioada 1 martie – 6 decembrie 2020, îşi poate exercita dreptul de vot la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor din data de 6 decembrie 2020 în circumscripţia electorală unde şi-a stabilit reşedinţa, cu aplicarea corespunzătoare a alin. (4) sau (5) ultima teză, după caz.

Alegătorul cu domiciliul în municipiul Bucureşti care în ziua votării se află în raza teritorială a acestuia, votează numai la secţia de votare unde este înscris în lista electorală permanentă.

Citeste si: Klaus Iohannis, despre alegerile parlamentare: „Începe campania electorală, va fi în condiții speciale și stricte”

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

Alegătorul cu domiciliul în municipiul Bucureşti care a fost omis din lista electorală permanentă a secţiei de votare la care este arondată strada unde îşi are domiciliul este înscris în lista electorală suplimentară.

Alegătorul cu reşedinţa în municipiul Bucureşti, fară a avea domiciliul în municipiul Bucureşti, care în ziua votării se află în raza teritorială a acestuia îşi poate exercita dreptul de vot numai la secţia de votare la care este arondată strada unde îşi are reşedinţa, indiferent de data stabilirii acesteia. în acest caz, alegătorii care nu au formulat cereri privind înscrierea în Registrul electoral cu adresa de reşedinţă conform art. 42 din Legea nr. 208/2015, sunt înscrişi în lista electorală suplimentară.

Alegătorul care are atât domiciliul, cât şi reşedinţa în municipiul Bucureşti, poate vota fíe la secţia de votare unde este înscris în lista electorală permanentă, fie la secţia de votare la care este arondată strada unde îşi are reşedinţa, în acest ultim caz, fiind înscris în lista electorală suplimentară.

Alegeri parlamentare 2020: Pot vota în alt județ?
Alegeri parlamentare 2020: Pot vota în alt județ?

Alegeri parlamentare 2020: Pot vota în alt judeţ? În cazul în care, în ziua votării, alegătorul se află într-un alt sector al municipiului Bucureşti, decât acela unde şi-a stabilit domiciliul sau reşedinţa, poate vota numai la secţia de votare la care este arondată strada unde şi-a stabilit domiciliul sau reşedinţa.

Votul cu urna specială (mobilă) la alegerile din 6 decembrie 2020

Cu urna mobilă (inclusiv în spitale, penitenciare sau din arest la domiciliu, doar în țară)

Alegeri parlamentare 2020: Cum votez în străinătate

Alegătorii cu domiciliul în țară, precum și cei cu domiciliul și reședința în țară nu pot vota în străinătate. În străinătate pot vota doar alegătorii care au domiciliul înregistrat sau care au reședința în străinătate și domiciliul în țară. Citește aici mai multe despre votul în străinătate

Conform Deciziei BEC nr. 85/23.11.2020 privind unele măsuri pentru exercitarea dreptului de vot

Îşi pot exercita dreptul de vot la orice secţie de votare din străinătate pentru Alegerile Parlamentare 2020, pe baza unui act de identitate, dintre cele prevăzute la art. 83 alin. (2) din Legea nr. 208/2015, iar în cazul cetăţenilor români cu reşedinţa în străinătate şi a unui document care atestă reşedinţa în străinătate, dintre cele prevăzute în anexa la Ordinul Ministrului Afacerilor Externe nr. 1627/2019, următoarele categorii de alegători:

  1. persoanele care se prezintă la vot la secţiile de votare organizate în străinătate şi care fac dovada că au domiciliul sau reşedinţa în străinătate;
  2. membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare din străinătate, dacă au domiciliul sau reşedinţa în străinătate;
  3. Documentul care atestă reşedinţa în străinătate poate fi prezentat biroului electoral al secţiei de votare din străinătate, în original, în copie sau în format electronic, după caz.

Alegeri parlamentare 2020: Alegătorul cu reşedinţa în străinătate care deţine un document ce atestă reşedinţa în străinătate al cărui termen de valabilitate a expirat în perioada 1 martie — 6 decembrie 2020 îşi poate exercita dreptul de vot conform alin. (1). în cazul în care, conform comunicării Ministerului Afacerilor Externe către toate secţiile de votare din străinătate, prevederile legislaţiei statului care a emis documentul ce atestă reşedinţa sunt mai favorabile, acestea se aplică cu prioritate.

Alegeri parlamentare 2020: Pot vota în alt județ?
Alegeri parlamentare 2020: Pot vota în alt județ?

Citeste si: Cum arată buletinul de vot la Alegerile Parlamentare din 6 decembrie 2020

Până cel mai târziu cu 48 de ore înaintea primei zile a votării, MAE întocmeşte şi aduce la cunoştinţă publică lista documentelor ce atestă reşedinţa în străinătate ale căror termene de valabilitate au expirat anterior datei de 1 martie 2020 şi care sunt considerate valabile de statul emitent.

Alegeri parlamentare 2020: Condiţia domiciliului sau a reşedinţei în străinătate, respectiv a prezentării unui document ce atestă reşedinţa în străinătate, nu se aplică următoarelor categorii de alegători care se prezintă la vot la secţiile de votare din străinătate:

  • candidaţilor, dacă aceştia candidează în circumscripţia electorală pentru cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în afara ţării;
  • personalului misiunilor diplomatice şi al oficiilor consulare, secţiilor consulare şi institutelor culturale din străinătate;
  • militarilor, poliţiştilor şi personalului civil român din instituţiile sistemului de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională trimişi în misiune în teatre de operaţiuni din străinătate.

Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si