Povestea nuieluşei lui Moş Nicolae este cunoscută în toată lumea, dar a plecat tot de la o faptă făcută de Nicolae în timpul vieții. Sfântul Nicolae, pe atunci episcop de Myra, i-a dat o palmă ereticului Arie, care îndrăznise a huli cele bisericești. De aici a rămas în tradiție ca, celor neascultători, Moș Nicolae să nu le aducă daruri în ghetuțe, ci o nuielușă din ram de măr.

Nuielușa lui Moș Nicolae are însă și o parte bună. Dacă este pusă în apă și înflorește până de Crăciun, înseamnă că Sfântul l-a iertat, iar dacă nu, supărarea lui Nicolae este mult prea mare – așa spune povestea nuieluşei lui Moş Nicolae.

Nuielușa lui Moș Nicolae: Cea mai frumoasă poveste de Sfântul Nicolae
Nuielușa lui Moș Nicolae: Cea mai frumoasă poveste de Sfântul Nicolae

Sfântul Nicolae este sărbătorit, an de an, pe 6 decembrie

Povestea străveche spune că Sfântul Nicolae a ajutat trei fete sărace din orașul în care locuia, aducându-le noaptea o pungă de galbeni, drept zestre, în timp ce fetele dormeau. Fetele stăteau într-o casă foarte sărăcăcioasă, iar tatăl lor se gândea chiar să-și vândă copilele pentru a se îmbogăți. Nici rugămintele și nici plânsetele celor trei fete nu l-au înduplecat pe bătrânul cel cu inimă rea.

Citeste si: Tradiţii de Moş Nicolae 2020: Cele mai frumoase obiceiuri româneşti

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: După 18 ani de căsătorie, un italian a aflat că soția sa fusese bărbat. A mers direct la tribunal- antena3.ro

Citeste si: Mesajul Ucrainei pentru nord-coreenii trimiși să lupte de partea lui Putin. ”Mii de soldați ruși au luat decizia corectă”- wowbiz.ro

Sfântul Nicolae a auzit despre această nenorocire care se petrecea în orașul sau și noaptea, pe furiș, a aruncat o pungă cu galbeni în camera fetei celei mai mari. Așa, fata a reușit să se mărite foarte repede.

La fel a procedat Moș Nicolae și cu celelalte două surori în următorii doi ani și toate trei s-au măritat cu zestrea de la Sfântul Nicolae.

Nuielușa lui Moș Nicolae: Cea mai frumoasă poveste de Sfântul Nicolae
Nuielușa lui Moș Nicolae: Cea mai frumoasă poveste de Sfântul Nicolae

Minunile Sfântului Nicolae

Creștinii din acele vremuri au păstrat memoria a numeroase minuni făcute de Sfântul Ierarh Nicolae- mare făcător de minuni. A adus la viață un corăbier căzut de pe catarg, a oprit prin rugăciune și post furtuna de pe mare sau a vindecat boli incurabile.

Citeste si: Mesaje în ajun de Moş Nicolae: Cele mai haioase urări, felicitări şi tradiţii

Moș Nicolae este o lecție de viață

“Mi-as dori foarte mult ca parintii sa poata transmite copiilor, odata cu darul Mosului Nicolae si lectia morala pe care acesta ne-o transmite.

Nuielușa lui Moș Nicolae: Cea mai frumoasă poveste de Sfântul Nicolae
Nuielușa lui Moș Nicolae: Cea mai frumoasă poveste de Sfântul Nicolae

Citeste si: La mulţi ani de Sf. Nicolae 2020: Mesaje, felicitări şi urări de Moş Nicolae

Citeste si: Anunț important pentru elevele și studentele din țară! Noi tichete sociale de la Guvern- kfetele.ro

Citeste si: Cine este și cu ce se ocupă Diana, fiica Deliei Budeanu. Detalii neștiute despre primul copil al regretatei crainice TV- radioimpuls.ro

Citeste si: Fiica milionarului Ioan Crișan, reținută pentru uciderea lui. Anchetatorii au aflat de ce Laura Crișan a comandat asasinarea acestuia- antena3.ro

Actul daruirii este doar efectul insusirii temeinice a virtutii milosteniei, pornita din iubirea de aproape.

Darul nu trebuie sa fie unul exclusivist si egoist, acaparat de interese si mercantilism, ci trebuie sa devina expresia libertatii practicate in comuniune. Altfel spus, daruirea este doar prima treapta a bucuriei sociale de a trai impreuna. Prin darul facut nu urmarim satisfacerea unor placeri de moment ale copilului, caci vom hrani robia placerilor, ci incercam o lectie de viata: Daruind, vei dobandi”, spune parintele Tanasescu. Doina Isfanoni, cercetator stiintific la Muzeul National al Satului “Dimitrei Gusti”, spune ca Sfantul Nicolae simbolizeaza armonia, prin asocierea cu darurile dulci, avand in vedere ca am intrat in luna sarbatorilor, cand ne dorim sa fim mai buni, sa ne bucuram unii pe altii. „Fie ca vine pe mare, asa cum se intampla in Olanda, sau se strecoara printre case, cum este in Romania, fiecare percepe venirea Mosului intr-un fel caracteristic propriului stilul de viata. De obicei, la 6 decembrie, se aduc dulciuri si fructe. De asemenea, Mos Nicolae aduce si nuielusa, pentru a-l avertiza pe micut ca trebuie sa aiba un comportament cat mai aproape de conduitele morale“, explica etnologul Doina Isfanoni.

Citeste si: Când vine Moş Nicolae în 2020: Pregătiţi-vă ghetuţele!


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si