Unde se pune ștampila pe buletinul vot la Alegerile Parlamentare 2020?
Românii de pretutindeni ies, astăzi 6 decembrie 2020, pentru a-și exercita dreptul la vot. Află unde și cum se pune corect ștampila pe buletinele de votare.
UPDATE: Peste 2.500.000 de români au votat duminică, până la ora 13:00, ceea ce înseamnă o prezenţă de 13,85%.
Prezenţa în mediul urban este considerabil mai mare decât în mediul rural, diferenţa fiind de 300.000 de alegători.
Cetățenii români au ieșit din case pentru a-și alege se natorii și deputații pentru următorii patru ani. Ştampila de vot se pune corect în chenarul partidului cu care vrei sa votezi.
Buletinele de vot se vor considera nule dacă:
- nu a fost aplicată ștampila de control a secției de votare
– aveți buletine de alt model decât cel legal aprobat
– buletinele pe care nu a fost aplicată ștampila cu mențiunea „VOTAT”
– buletinele de vot la care ștampila cu mențiunea „VOTAT” este aplicată pe mai multe patrulatere sau în afara acestora.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Citeste si: Raed Arafat, despre alegerile parlamentare: "Pentru toţi cetăţenii..."
Ştampila „VOTAT” şi pixurile vor fi dispuse în aşa fel încât alegătorul să le poată lua singur, fără să aibă contact direct cu membrii biroului electoral al secţiei, sub supravegherea acestora.
După ce au votat, alegătorii îndoaie buletinele de vot astfel ca pagina albă care poartă ştampila de control să rămână în afară şi le introduc în urnă, având grijă să nu se deschidă. Îndoirea greşită a buletinului de vot nu atrage nulitatea votului, dacă secretul votului este asigurat. În cazul în care buletinul de vot se deschide în aşa fel încât secretul votului nu mai este asigurat, acesta se anulează şi se dă alegătorului, numai o singură dată, un nou buletin de vot, făcându-se menţiune despre aceasta în procesul-verbal al operaţiunilor de votare.
După ce îşi exercită dreptul de vot, alegătorul îşi va aplica singur, la indicaţia şi sub supravegherea membrilor biroului electoral al secţiei de vot, timbrul autocolant sau ştampila cu menţiunea „VOTAT”, după caz, pe actul de identitate sau documentul de identitate.