Tot mai mulți pacienți coronavirus prezintă o sechelă surprinzătoare, pe lângă cele deja cunoscute. „Începem să ne uităm după manifestări mai puțin obișnuite, care adesea produc invalidități pacienților noștri la câteva luni după ce se vindecă de COVID-19”, a declarat pentru nytimes.com dr. William W. Li, președintele unei fundații medicale.

Mai multe persoane care au scăpat de temutul virus, au anunțat că și-au pierdut un dinte la doar câteva săptămâni după vindecare.

Oamenii au declarat că nu au simțit durere deloc, doar au avut gingiile mai sensibile, iar dinții aveau o coloratură și în unele cazuri s-au spart.

Farah Khemili, o femeie de 43 de ani din New York, a povestit ce i s-a întâmplat. Femeia a transmis că mesteca guma și simțea cum i se mișcă un dinte. A doua zi, dintele a căzut fără să simtă nici cea mai mică durere. Îngrijorată, pacienta a intrat pe un forum pentru cei afectați de coronavirus și a descoperit că mulți oameni spuneau că au avut probleme dentare după infectare.

dantura afectată de coronavirus
Probleme și la copiii care au fost infectați cu Sars-Cov-2.[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Doctorii au descoperit un bărbat cu trei penisuri. Este primul caz de acest fel din lume care a putut fi studiat- antena3.ro

Citeste si: Arma teribilă testată cu succes de Franța. Va avea misiunea de a-i elimina pe luptătorii lui Putin aflați în Ucraina- wowbiz.ro

Diana Berrent, fondatoarea grupului online de susținere, a povestit despre cazul fiului ei de 12 ani. Băiatul și-a pierdut unul dintre dinții adulți, imediat după ce a avut o formă ușoară de coronavirus.

Ce spun specialiștii

„Este extrem de rar ca dinții să cadă pur și simplu. Însă probleme dentare deja existente se pot agrava ca urmare a unei infecții cu SARS-CoV-2”, a

explicat dr. David Okano, specializat în paradontologie. Trebuie menționat că Farah Khemili avea într-adevăr probleme cu dantura, la fel ca alți pacienți.

„SARS-CoV-2 face ravagii în momentul în care se leagă de proteina receptoare ACE-2, care este omniprezentă în corpul uman. Nu o găsim numai în plămâni, ci și în celulele nervoase și endoteliale. În consecință, este posibil ca virusul să fi afectat vasele de sânge care asigurau hrănirea dinților. Asta ar putea explica de ce pacienților le cad dinții fără să simtă nicio durere, însă trebuie făcute studii suplimentare”, spune dr. Li.

Citeste si: Coronavirus în România, 7 decembrie 2020. 3.660 de cazuri noi și 127 de decese cauzate de COVID-19. Bilanțul pe județe și numărul de teste efectuate

Citeste si: Consumul de avocado a atins un nivel record, în perioada pandemiei de coronavirus

Dentistul Michael Scherer a declarat că există posibilitatea ca răspunsul exagerat al sistemului imunitar, cunoscut sub numele de furtuna de citokine, să se manifeste la nivelul cavității bucale. Mai exact, poate fi un mecanism de apărare împotriva virusului, dacă reacția este în gură.

Citeste si: Statul român oferă suma de 700 de lei pentru femei! Care sunt criteriile necesare?- kfetele.ro

Citeste si: Bianca Drăgușanu, reacție după ce a fost acuzată că a circulat pe contrasens. Imaginile au devenit virale- radioimpuls.ro

Citeste si: După două ierni călduroase, Europa trebuie să se pregătească pentru temperaturi scăzute. Cum ar putea La Nina să crească prețurile- antena3.ro

Sensibilitățile dentare pot fi asociate și cu alte boli preexistente precum diabetul sau bolile cardiovasculare, despre care se știe că au consecințe și asupra danturii. Gingiile sunt foarte sensibile la reacțiile hiperinflamatorii, iar bolnavii de COVID se încadrează în această categorie.

În acest moment, nu există un studiu concret care să dovedească faptul că pierderea danturii este o sechelă a virusului COVID-19. Dr. Li a transmis că aceste cazuri s-au înmulțit în ultima vreme în Statele Unite. De altfel, 47 la sută dintre adulții de peste 30 de ani fac paradontoză, așa că este necesar ca cercetătorii, cu ajutorul dentiștilor, să studieze acest aspect.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si