Parlamentarii au adoptat marți seara, bugetul de stat pe 2021 exact în forma în care a fost propus de Guvern. Este primul buget de stat care nu a fost modificat în Parlament, Coaliția de guvernare- PNL, USR PLUS și UDMR- reușind să respingă toate amendamentele opoziției.

UPDATE. A fost adoptat și Proiectul legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021.

S-au înregistrat 254 de voturi "pentru" şi 128- "împotrivă". Proiectul a fost adoptat în forma venită de la Guvern. Niciunul dintre cele trei amendamente depuse de parlamentari nu a fost aprobat. 

Citeste si: De ce a aprins George Simion lumânări de ziua lui Ion Iliescu în 2009 (video)

Premierul Florin Cîțu a declarat, marți seară, după aprobarea bugetului, că evenimentul reprezintă o premieră, fiind pentru prima dată când bugetul este adoptat fără niciun amendament. Acest lucru reprezintă un semn important că actuala coaliție de guvernare este ”puternică și pregătită să reziste patru ani”, consideră Cîțu.

Premierul a mai declarat că bugetul adoptat pentru anul 2021 reprezintă unul de ”reformă și investiții”: ”Reformă și investiții. Au fost zile importante. Este o premieră când bugetul trece fără niciun amendament. Arată că suntem o coaliție puternică, pregătită să reziste 4 ani”, a declarat Florin Cîțu după aprobarea bugetului.

Cu o zi în urmă, senatorii și deputații au votat pe articole proiectele de lege și au respins amendamentele depuse de PSD și AUR.

Citeste si: Bugetul pe 2021, votat pe articole în Parlament. Circ în timpul discursului premierului Cîțu (VIDEO)

Zece ore au stat aleșii în plen, luni seara, ca să dezbată cele peste trei mii de amendamente depuse la proiectul de buget.

Ministrul Finanțelor: Amendamentele propuse de Opoziţie reprezentau 12,8% din PIB

Bugetul pentru acest an este unul robust, realist iar creşterea economiei va fi una de calitate, bazată pe un nou maxim istoric al investiţiilor, a scrie marţi seara ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare, pe pagina sa de Facebook.

"Bugetul de stat a fost aprobat! Este un buget al relansării economice, un buget robust, realist. Estimam pentru 2021 o creştere economică de calitate, bazată pe un nou maxim istoric al investiţiilor, în cuantum de 62 de miliarde, respectiv 5,5% din PIB. Prin reducerea deficitului cu 2,6% din PIB, intram pe un traiect al ajustării fiscal bugetare în linie cu recomandările Comisiei Europene. O atitudine fiscal bugetară prudentă este necesară şi aşteptată din partea Comisiei Europene, după ani la rând în care recomandările de ţară nu au fost respectate", a subliniat Nazare.

Ministrul Finanţelor a subliniat, pe de altă parte, că amendamentele propuse de opoziţie reprezentau 12,8% din PIB, respectiv 143,3 miliarde de lei, iar dacă ar fi fost aprobate deficitul bugetar ar fi urcat la 20% din PIB.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

"Le mulţumesc colegilor parlamentari care au rezistat la maratonul aprobării bugetului şi la asaltul amendamentelor. Am reţinut şi idei bune, le vom avea în vedere, dar per ansamblu, cuantumul amendamentelor opoziţiei a fost de 12,8% din PIB, respectiv 143,3 miliarde. Dacă acestea ar fi fost aprobate în bloc, deficitul României ar fi atins aproximativ 20%, dublul deficitului aferent anului 2020, mult peste orice ţintă agreată cu partenerii europeni. Să fie într-un ceas bun!", a mai scris Alexandru Nazare.

Citeste si: Elena Udrea, după condamnarea la 8 ani de închisoare: O blestem pe judecătoare

parlament
Zece ore au stat aleșii în plen, luni seara, ca să dezbată cele peste trei mii de amendamente depuse la proiectul de buget.[Sursa foto: Inquam Photos / George Calin]

PSD: Bugetul pe 2021, o rușine pentru România

Bugetul prezentat de premierul Florin Cîţu este o ruşine pentru România şi încalcă legea, iar parlamentarii social-democraţi nu vor vota un astfel de buget, a afirmat luni preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, în plenul reunit al Parlamentului.

El a susţinut că premierul "este un mincinos" şi l-a calificat pe Ludovic Orban ca fiind "ultimul brontozaur al politicii româneşti de 30 de ani".

"Sunteţi la guvernare de un an şi jumătate, în diverse formule, dumneavoastră fiind ministru de Finanţe pe timpul domnului Orban şi acum prim ministru. Știţi la fel de bine, domnule Cîţu, că nu a guvernat PSD România în ultimii 30 de ani. Ştiţi ca şi domnul Orban- cred că, domnule Orban, sunteţi ultimul brontozaur al politici româneşti în ultimii 30 de ani la nivelul ăsta. Nu mai există în Parlamentul României niciun om politic cu vechimea dumneavoastră. Ştiţi că nu mai are niciun reprezentant în CA-urile statului român PSD în acest moment, sunt nepoatele, amantele şi politrucii dumneavoastră. Aţi avut grijă să-i schimbaţi pe toţi şi să-i puneţi pe ai dumneavoastră", a spus Ciolacu.

Citeste si:  Fostul președinte francez Nicolas Sarkozy, condamnat la închisoare cu executare!

Gabriela Firea: "Femeile vor fi fericite dacă veți vota amendamentul PSD privind alocațiile pentru copii"

Senatorul PSD Gabriela Firea a declarat că femeile din România "vor fi foarte fericite", la început de primăvară, dacă parlamentarii din coaliţia de guvernare vor vota amendamentul prin care se majorează alocaţiile pentru copii.

"Domnul preşedinte al Camerei Deputaţilor ne-a transmis doamnelor din sală să fim, la început de primăvară, iubite şi fericite... Domnule preşedinte, doamnele care vă privesc acum din întreaga ţară, femeile din România, cu siguranţă vor fi foarte fericite dacă dumneavoastră şi colegii dumneavoastră veţi vota amendamentul PSD care prevede majorarea alocaţiilor pentru copii. Va fi un cadou care înseamnă, de fapt, respectarea legii, dar iată că suntem în situaţia să ne bucurăm ca de un cadou atunci când respectăm o lege din România care a fost şi promulgată de preşedintele ţării, care a fost declarată şi constituţională de Curtea Constituţională, lege care a fost masacrată, din păcate, de colegul dumneavoastră de partid care nu mai ştie exact ce funcţii are, pentru că senatorul Cîţu îl faultează pe ministrul de Finanţe Cîţu, care la rândul său îl faultează pe premierul Cîţu", a spus Firea la dezbaterile pe proiectul legii bugetului de stat pe 2021.

Citeste si:  Declaraţie unică 2021: Când se depune la ANAF

Ce condiție a pus AUR ca să voteze bugetul propus de Guvernul Cîțu

Copreşedintele AUR George Simion l-a acuzat luni, în plenul Parlamentului, pe premierul Florin Cîţu de populism şi i-a transmis că partidul său va vota bugetul de "criză" dacă finanţarea de 4 milioane de euro prevăzută pentru AUR va fi direcţionată pentru construirea unui spital.

"Dacă voiaţi să reduceţi cheltuieli de undeva la un deficit de peste 7%, de ce, domnule prim-ministru, nu aţi tăiat bani de la partidele politice, că erau suficienţi bani de unde să tăiaţi. Noi o să vă votăm bugetul propus de dumneavoastră, un buget de criză, îl votăm, nu avem nicio reţinere, dacă tăiaţi bani de la partide şi nu mă refer la toate partidele. Ţineţi banii partidelor acolo. Partidul AUR votează bugetul acesta de criză dacă ne tăiaţi cei 4 milioane de euro aferenţi AUR. Noi nu vrem să-i luăm", a declarat George Siomion în timpul dezbaterilor.

Ce reforme vrea să facă premierul Cîțu

Premierul Florin Cîțu a anunțat încă de zilele trecute  că anul 2021 va fi caracterizat de două cuvinte: Reformă și investiții! El a spus că pierderile companiilor de stat sunt mai mari decât investițiile bugetate în acest an, adăugând: "Nu mai putem continua așa".  

Reformă în tot aparatul public și în companiile de stat. Reforma sistemului de pensii. Reforma sistemului de salarizare. Reforma ANAF. Restructurarea companiilor de stat care au pierderi de 30 de ani. Arieratele companiilor de stat au ajuns la 63 miliarde lei (în jur de 53 miliarde lei din 2014, la care se adaugă dobânzi și penalități) ",  a declarat public Florin Cîțu.

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Momentul tragic în care o tânără influenceriță de 24 de ani își pierde viața sub privirile îngrozite ale prietenei sale- radioimpuls.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

florin citu
Premierul Florin Cîțu, acuzat de Opoziție că a promovat un buget de austeritate, împotriva românilor[Sursa foto: Inquam Photos / George Calin]

 

Conform proiectului, bugetul de stat se stabileşte la venituri în sumă de 173,700 miliarde lei, iar la cheltuieli în sumă de 326,407 miliarde lei credite de angajament şi în sumă de 261,050 miliarde lei credite bugetare, cu un deficit de 87,349 miliarde lei.

La nivel consolidat,  deficitul este estimat la 7,16% din Produsul Intern Brut   în acest an, în condiţiile unor venituri reprezentând 32,67% din PIB, respectiv 364,907 miliarde de lei, şi ale unor cheltuieli de 39,84% din PIB, respectiv 444,907 miliarde de lei.

Proiectul de buget este configurat pe un cadru economic  cu o creştere economică de 4,31%  prevăzută pentru anul 2021.

Conform proiectului bugetului asigurărilor sociale de stat, bugetul aferent sistemului public de pensii se stabileşte la venituri în sumă de 90,08 miliarde lei lei, şi identic la cheltuieli, atât la credite de angajament, cât şi la credite bugetare.

Sistemul de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale se stabileşte la venituri în sumă de 283,325 milioane lei, iar la cheltuieli în sumă de 140,395 milioane lei, atât la credite de angajament, cât şi la credite bugetare, cu un excedent de 142,93 milioane lei.

La elaborarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi al asigurărilor pentru şomaj pe anul 2021 s-au avut în vedere următoarele: valoarea punctului de pensie de 1.442 lei, astfel cum a fost majorat cu 14% la 1 septembrie 2020; creşterea câştigului salarial mediu brut în anul 2021 la 5.380 lei, faţă de 5.150 lei estimat pentru anul 2020 şi 4.853 lei realizat în anul 2019; creşterea numărului de şomeri înregistraţi, ajungându-se astfel la finele anului 2021 la 310.000 persoane, de la 305.000 persoane la finele anului 2020, şi creşterea ratei şomajului înregistrat, ajungându-se astfel la finele anului 2021 la 3,6% faţă de 3,5% la finele anului 2020, se menţionează în nota de fundamentare a proiectului.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si