Combinatul Krivoi Rog, un proiect megalomanic și utopic, s-a dovedit una dintre cele mai proaste afaceri pentru statul român. Construcţia combinatului siderurgic din Ucraina a început în 1983 şi ar fi trebuit finalizată în 1992. Unitatea industrială urma să fie construită de Ucraina, împreuna cu alte cinci state socialiste, printre care şi România.

Citeste si: Pericol. Centrala nucleară de la Cernobîl, din nou activă. Reacția autorităților din România

România deţine 27 la sută din proiect și a continuat să pompeze bani chiar după ce proiectul a fost declarat mort. În schimbul contribuţiei, țara noastră urma să primească minereu pentru combinatul siderurgic de la Galaţi. După mai mulţi ani de tergiversări, autorităţile de la Kiev au sistat definitiv construcţia în 1998, deşi era finalizată în proporţie de 80-90 la sută.

România continuă totuși să plăteasca milioane de lei, în fiecare an, pentru paza construcţiei neterminate.

Citeste si: Din ce a făcut Florian Tudor bani în Mexic. În anul 2000, cel supranumit Rechinul avea un magazin în Craiova

România a evitat să ia o decizie radicală, deşi germanii şi bulgarii s-au retras din proiectul Krivoi Rog. Țara noastră continuă să plătească sume importante în asigurarea pazei la Krivoi Rog.

Câți bani a investit România în Combinatul Krivoi Rog

Krivoi Rog, gaură de un miliard pentru bugetul României. Patru mari companii româneşti au investit circa 640 milioane ruble transferabile (echivalentul a peste 800 de milioane de dolari) în construcția combinatului.

Banii s-au dus inclusiv în ridicarea unui adevărat oraş în jurul acestui proiect utopic. În schimb, Ucraina trebuia să ne trimită minereu, pentru combinatul de la Galaţi. Nu s-a întâmplat niciodată acest lucru.

România a evitat să ia o decizie radicală, deşi germanii şi bulgarii s-au retras din proiectul Krivoi Rog. Țara noastră continuă să plătească sume importante în asigurarea pazei la Krivoi Rog.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Ce spun românii după turul întâi: De la "Îngrozitor" și "N-am auzit de Călin Georgescu până azi" până la "Vrem schimbare"- antena3.ro

Citeste si: Alegeri prezidențiale, turul 1. Rezultate parțiale: Georgescu pe primul loc, Lasconi urcă pe locul doi- wowbiz.ro

Spre exemplu, suma alocată de Guvern în 2018 a fost de 4,1 milioane de lei, mai mare decât în anii precedenţi. În total, în cele trei decenii care au trecut de la începerea lucrărilor la combinatul din Krivoi Rog, România a plătit peste un miliard de dolari pentru acest proiect eşuat.

România deţine 27 la sută din proiect și a continuat să pompeze bani chiar după ce proiectul a fost declarat mort.

Curtea de Conturi a semnalat de mai multe ori că autorităţile de la noi au dat bani fără ca măcar să verifice situaţia de la Krivoi Rog.

Ministrul Ecconomiei i-a pus gând rău combinatului Krivoi Rog, unde  Gigi Becali face bani frumoși

Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a dezvăluit recent că va discuta cu prim-ministrul Florin Cîţu despre vinderea activelor și a creanțelor combinatului Krivoi Rog, pentru care paza şi întreţinerea căruia statul plăteşte anual un milion de euro unor firme românești.

Printre aceste firme, apare şi una condusă de Gigi Becali, latifundiarul din Pipera şi totodată patronul echipei FCSB, potrivit EVZ.

Nota de plată a statului pe anul acesta pentru păzirea combinatului de fiare vechi este de 5,4 milioane de lei. Paza este asigurată de trei firme nominalizate expres într-un HG din 1999. Cele trei firme sunt: Arcom SA, Arcif SA și Uzinexport SA.

Până acum, aceste firme au primit peste 70 de milioane de lei. Adică 1 milion de euro pe an.

Citeste si: A fost publicat Planul Național de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). DOCUMENT

Citeste si: Pensionarele vor primi 375 de lei, pe lângă pensie, în luna decembrie. Cine beneficiază de această sumă?- kfetele.ro

Citeste si: EXCLUSIV! Ce s-a întâmplat la ultimul concert susținut de Gabriel Cotabiță?! Mihai Trăistariu: "Avea corpul slăbit, am simţit că ceva nu este în regulă"- radioimpuls.ro

Citeste si: Cum a funcționat rețeaua uriașă și sofisticată construită pe Tik Tok pentru Călin Georgescu, pe model Stoianoglo- antena3.ro

Conform newsweek.ro, în prim-plan apare „una din firmele lui Gigi Becali, Arcom SA, care primește, din 2001 până acum, între un milion și trei milioane de lei pe an pentru a asigura paza combinatului ucrainean Krivoi Rog”. 

„Arcom SA este o societate specializată în lucrări de construcţii, deţinută, în proporţie de 71,53%, de Gigi Becali. SIF Muntenia are în portofoliu 22,55% din acţiunile Arcom. 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si