Fostul președinte al statului Filipine, Benigno Aquino III, a murit joi la vârsta de 61 de ani, potrivit RT.com. Benigno Aquino, care a ocupat funcția de președinte al Filipinelor din 2010 până în 2016 și a adus îmbunătățiri economice semnificative în țara asiatică, a decedat subit în urma unui infarct.

Citeste si: Miliardarul american John McAfee, creatorul unui antivirus celebru, s-a sinucis într-o închisoare din Spania

Mama fostului șef de stat, prima femeie președinte din Filipine

„Cu profundă tristețe am aflat în această dimineață de trecerea fostului preș. Benigno Aquino ”, a declarat joi, într-o declarație, judecătorul Curții Supreme, Marvic Leonen, care a fost el însuși ales în timpul mandatului lui Aquino.

Aquino a fost dus de urgență la un spital din Quezon City în dimineața zilei de joi, 24 iunie, unde a murit din cauza insuficienței cardiace, a raportat Manila Bulletin, citând membrii familiei.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Cunoscut sub porecla sa de „Noynoy”, fostul lider a coborât din două personalități importante din politica din Filipine.

Mama sa Corazon Aquino a condus mișcarea „Puterea poporului” și ocupat funcția de președinte între 1986 și 1992. Ea a fost prima femeie șef de stat a țării.

Lovitură de stat eșuată. Tatăl său a fost asasinat

Aquino a fost rănit într-o tentativă eșuată de lovitură de stat din 1987 împotriva guvernului mamei sale, în care a fost împușcat de cinci ori și trei dintre gărzile sale personale au fost ucise.

Tatăl său a fost pe vremuri senator de opoziție populară și un critic frecvent al regimului autoritar al lui Ferdinand Marcos. După întoarcerea din exil în Statele Unite în 1983, bătrânul Aquino a fost asasinat, ajutând la furia populară împotriva lui Marcos, care a fost în cele din urmă dat jos.

Născut la 8 februarie 1960, Aquino a obținut o diplomă în economie la Universitatea Ateneo de Manila, începând ulterior o carieră politică, mai întâi ca congresman, apoi ca senator. În perioada de președinte, el a avut un merit important în cea mai rapidă creștere economică din Filipine din anii 1970, economia țării extinzându-se cu o medie de 6,2% pe an, depășind de 7% de două ori, potrivit Bloomberg.

Benigno Aquino III a fost succedat în 2016 de Rodrigo Duterte, care este președinte și în momentul de față.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si