Serul de la Moderna devine al doilea vaccin care este autorizat pentru adolescenţii din cele 27 de ţări ale Uniunii Europene. 

"Comitetul Medicamentelor pentru uz uman (CHMP) şi EMA a recomandat acordarea unei extensii de indicaţie vaccinului Covid-19 Spikevax (fostul vaccin Covid-19 Moderna) pentru a include folosirea sa la copiii cu vârste de 12-17 ani", a declarat autoritatea de reglementare europeană într-un comunicat. 

Citeste si: 90% dintre adulții britanici au anticorpi pentru Covid-19

Cum acționează și ce conține vaccinul Moderna

Serul de la Moderna (Spikevax) este un vaccin pentru prevenirea bolii cauzate de coronavirusul 2019 (COVID-19) la persoanele cu vârsta de cel puțin 18 ani. Spikevax conține o moleculă numită ARN mesager (ARNm) care cuprinde instrucțiuni pentru producerea unei proteine din SARS-CoV-2, virusul care cauzează COVID-19. Spikevax nu conține virusul în sine și nu poate cauza COVID-19.

Spikevax acționează pregătind organismul să se apere împotriva COVID-19. Conține o moleculă numită ARNm care cuprinde instrucțiuni pentru producerea proteinei virale de suprafață. Aceasta este o proteină de pe suprafața virusului SARS-CoV-2 de care virusul are nevoie pentru a pătrunde în celulele organismului.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Doctorii au descoperit un bărbat cu trei penisuri. Este primul caz de acest fel din lume care a putut fi studiat- antena3.ro

Citeste si: Arma teribilă testată cu succes de Franța. Va avea misiunea de a-i elimina pe luptătorii lui Putin aflați în Ucraina- wowbiz.ro

Când se administrează vaccinul la o persoană, anumite celule din organismul său citesc instrucțiunile ARNm și produc temporar proteina virală de suprafață. Sistemul imunitar al persoanei va recunoaște apoi această proteină ca fiind străină, va produce anticorpi și va activa limfocitele T (globulele albe) pentru a o ataca. Dacă, ulterior, persoana intră în contact cu virusul SARS-CoV-2, sistemul său imunitar va recunoaște virusul și va fi pregătit să apere organismul de acesta.

Vaccin anti-COVID[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: China refuză planul OMS de a studia originea Covid-19

Serul Moderna se administrează în două doze

Vaccinul produs de către compania Moderna se administrează sub formă de două injecții, de obicei în mușchiul din partea superioară a brațului, la interval de 28 de zile. Modalitățile de aprovizionare cu acest vaccin cad în sarcina autorităților naționale. Pentru informații suplimentare cu privire la utilizarea serului Moderna, citiți prospectul sau adresați-vă unui cadru medical.

EMA a autorizat folosirea serului Pfizer pentru copii

La sfârşitul lunii mai a anului 2021, EMA autorizase folosirea vaccinului Pfizer pentru copii. Aceştia urmau să facă tot două injecții, cu aceeași concentrație ca adulții.

Astfel, Pfizer se bazează pe studii clinice care au arătat o eficiență de 100 la sută pentru această grupă de vârstă. Deși majoritatea copiilor dezvoltă simptome ușoare sau chiar deloc în urma infectării cu SARS-CoV-2, ei pot contribui la răspândirea virusului.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si