Sfânta Maria Mare este marcată în calendarul ortodox cu cruce roșie și este una dintre cele mai importante sărbători creştine. Pentru români este şi ocrotitoarea marinarilor, pe 15 august fiind organizate procesiuni cu icoane şi pelerinaje, dar şi manifestări în mai multe orașe.

De Sfânta Maria este și Ziua Marinei Române. Această zi a fost aniversată prima dată în 1902, la Constanța, deoarece este legată de sărbătoarea religioasă, Sfânta Maria, fiind considerată ocrotitoarea marinarilor.

Printre momentele tradiționale ale festivităților se numără sosirea lui Neptun, care declară deschise jocurile marinărești pe apă și care dă botezul marinarilor.

Obiceiuri de Adormirea Maicii Domnului: Superstiţii care aduc noroc

Se angajează pândarii pentru vii şi se leagă magic ciocul păsărilor pentru a nu prăda strugurii (Ghinoiu, 1999, p. 33).

Se împart struguri şi prune pentru sufletul morţilor (Pamfile, 1997, p. 163).

Obiceiuri de Adormirea Maicii Domnului: Superstiţii care aduc noroc
Obiceiuri de Adormirea Maicii Domnului: Superstiţii care aduc noroc[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Mesaje de Sf. Maria 2021: Imagini cu text pentru sărbătoriţii zilei

În dimineaţa zilei de Sântămărie femeile merg la biserică cu ofrandă din ciorchini de struguri copţi de la soiurile văratice sau numai boabele desprinse de pe ciorchini, numită „coliva de pomană“ sau „colivă de struguri“ (Ghinoiu, 1997, p. 107).

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Povestea contelui mutat în România după ce s-a îndrăgostit de Transilvania. Tibor Kalnoky a creat un loc „ieșit din basm” la Micloșoara- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

Totodată, mai exista si obiceiul vestimentar care obligă bărbatul să poarte căciulă între Sântămărie şi Sângiorz era respectat pretutindeni. Cei care uitau să-şi schimbe pălăria cu căciula la această dată era atenţionaţi prin 610 zicala: „A venit Sântămărie,/ Te-ai... în pălărie!“ (Ghinoiu, 1999, p.

152).

În aceasta zi, se fac hori în sate: tineretul joacă, iar bătrânii şi copiii bat nucii pe la vii, câmpuri şi prin grădini (Pamfile, 1997, p.164).

O superstiție veche mai spune că dacă înfloresc trandafirii de Sfânta Maria, toamna va fi lungă (Gorovei, 1995, p. 268)

La Sf. Maria se făcea masă comună în curtea bisericii. Se făcea masă pentru străinii din alte sate, apoi pentru cei din sat. Nu era obligatoriu ca cei din sat să mănânce. În ograda bisericii sunt mese şi scaune făcute de oameni. Doi-trei oameni strâng banii de la toţi, se duc la Iaşi şi cumpără ce trebuie. Se strângeau femeile la o casă alături de biserică şi pregăteau bor, sarmale, chiper (ardei) umpluţi, perje cu carne, pilaf. Acum se pune brânză, măsline, mezel, friptură, pârjoale, cozonac (Sărbători, IV, p.328).

Obiceiuri de Adormirea Maicii Domnului: Superstiţii care aduc noroc
Obiceiuri de Adormirea Maicii Domnului: Superstiţii care aduc noroc[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Motivul pentru care Andreea Mantea a apărut umflată la față în ultimele zile, pe micile ecrane. Vedeta TV le spune urmăritorilor ce s-a întâmplat cu ea. „Tremur de durere. Iau foarte multe pastile.”- kfetele.ro

Citeste si: Vlăduța Lupău, greșeala care i-a afectat vacanța! Ce a pățit artista în Arabia Saudită- radioimpuls.ro

Citeste si: Poveştile de groază ale angajaţilor asiatici în România. "Am muncit 7 zile din 7, câte 10 ore pe zi, pentru 3000 de lei pe lună"- antena3.ro

Citeste si: Rugăciune către Sf. Maria: Face minuni pentru sănătate

În ce privește magia, de Sfânta Măria Mare ”se culeg flori şi se pun la icoana Preacuratei; acestea apoi sunt bune de leac (Pop Reteganul-2, f. 146). Despre vreme: Dacă înfloresc trandafirii pe la Sfânta Maria, toamna va fi lungă”, se arată în ”Spaţiul şi timpul în tradiţiile româneşti” (Paideia, 2018, p.609-610).

În unele sate din România, oamenii nu aprind focul cu două zile înainte de Sfânta Maria Mare. Cine nu respectă tradiția, riscă să se îmbolnăvească sau să le ia foc acareturile.

De asemenea, în caesta zi sfanta, mai multe biserici din ţară care o au ca ocrotitoare pe Maica Domnului și îşi serbează hramul.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si