Românii care nu au primit facturi la energie pentru luna noiembrie se vor trezi cu două facturi de plată în luna decembrie, din cauză că ordinul comun care reglementează procedura este încă în stadiul de proiect, deşi, conform legii, ar fi trebuit să fie publicat deja.

Citeste si: VIDEO-Miniștrii din Cabinetul Ciucă au depus jurământul. Guvernul Nicolae Ciucă a primit votul de învestitură în Parlament- LIVE VIDEO

Legiuitorii nu și-au făcut datoria până la capăt

În lipsa unei proceduri în vigoare privind compensarea şi plafonarea preţurilor la energia electrică și la gaze, furnizori au decis să amâne emiterea facturilor în luna noiembrie. În aceste condiții, românii trebuie să se aştepte să primească două facturi în decembrie.

Vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE) a declarat, la Digi 24, că, în lipsa normelor de aplicare, furnizorii nu ştiu cum să factureze şi cum să aplice această lege şi "unii au preferat în loc să factureze la valoarea normală prevăzută din contract încălcând legea au preferat să amâne emiterea facturilor”.  

Citeste si: Pretul energiei ar putea exploda

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

„La sfârşitul lui octombrie s-a aprobat în Parlament acea OUG 118 care s-a dat de către guvern pentru compensarea facturilor la energie electrică şi gaze. S-a completat în Parlament şi s-a dispus şi plafonarea. Deşi legea prevedea termen de 15 zile în care trebuia să se elaboreze normele de aplicare a acestei legi, acest lucru încă nu s-a întâmplat. N-avem încă norme, suntem în 24 noiembrie” a exolicat Zoltan Nagy-Bege, la Digi24.

Citeste si: Cum arată noua bancnotă de 20 de lei, pusă în circulație de BNR. Prima femeie pe banii din România

Ce prevede legea privind compensarea creşterii preţurilor la energie

La sfârșitul lunii octombrie, Camera Deputaţilor a adoptat proiectul pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă privind compensarea creşterii preţurilor la energie, compensare valabilă pentru perioada 1 noiembrie 2021- 31 martie 2022. 

Legea privind compensarea prețurilor la energie prevede o  schemă de sprijin pentru plata facturilor  aferente consumului de energie electrică şi gaze naturale pentru clienţii casnici, IMM-uri, cabinete medicale individuale şi alte profesii liberale, spitale, unităţile de învăţământ, de cult, ONG-uri.

Citeste si:  Vești proaste: Prețurile petrolului au atins un nou maxim al ultimilor trei ani, din cauza ofertei limitate și a cererii mari la nivel global

Clienții casnici vor plăti mai puțin cu până la 33% din factura la gaze

Schema de sprijin va cuprinde acordarea pentru clienţii casnici a unei  compensaţii unitare în valoare de cel mult 0,291 lei/kWh  în cazul  energiei electrice  şi în valoare de cel mult 33% din valoarea componentei preţului  gazelor naturale  din contractul de furnizare al clientului.

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Mădălina Pamfile, încătușată și dusă la INML după ce a fost prinsă băută la volan- radioimpuls.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Valoarea compensaţiei poate fi actualizată prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Energiei şi Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, cu minimum 5 zile lucrătoare înainte de perioada de aplicare.

Citeste si:  Cum poți să obții ajutorul de încălzire a locuinței în această iarnă. Precizări de la Ministerul Muncii


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si