Două variante au pe masă guvernanții în acest moment, ca să reducă prețurile la alimentele de bază, în conditiile în care scumpirile in serie din ultima vreme i-au adus pe multi în situații limită și chiar în pragul sărăciei.
Scumpiri masive în România
„Cheltuim foarte mult pe mâncare față de acum câțiva ani. Undeva la 350-400 de lei cam la două săptămâni.”
Prima variantă luată în calcul este cea aplicată de Polonia deja, si anume reducerea treptată a TVA până la cota zero, la mai multe produse si servicii, între care si alimentele de bază.
Citeste si: Alții au redus prețurile la mâncare, noi ne mai gândim
Aceste măsuri au fost luate pentru a stopa un pic din inflație. Polonia a ajuns la peste 8.6
la sută inflație. Ele au intrat de astăzi în vigoare și o să rămân șașe luni de zile.
Există deja o directivă europeană dată în acest sens, prin care și țara noastră va avea posibilitatea să reducă la zero TVA-ul la alimente.
„Am pus în coș mai multe produse de bază, printre care pâine, lapte, ulei sau carne. Pe toate ar trebui să plătim acum aprox 100 de lei.
Însă, dacă tva ul ar fi redus la zero, pt aceleasi produse ar trebui sa scoatem din buzunar 91 de lei si 70 de bani. Adică, am economis 8 lei si 30 de bani. E cam puțin. Doar TVA-ul să-l reduci la prețurile care sunt.Ne-ar ajuta, dar eu știu acum când se întâmplă.”, a transmis reportera Kanal D Mădălina Bichir.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
Deși economia la bugetul fiecăruia nu va fi mare, ieftinirile se vor vedea la raft! Cu toate acestea, România va putea aplica TVA zero la unele alimente abia de anul viitor, când, conform procedurilor, directiva europeană va ajunge să fie transpusă și în legislatia din țara noastră.
Citeste si: Guvernul a înființat un nou Comitet interministerial. Cum va limita creșterea prețurilor la energie
În plus, coaliția de guvernare nu s-a hotărât încă ce măsură vrea să aplice pentru a-i ajuta pe români să facă față valului de scumpiri. Astăzi, președintele liberalilor, Florin Cîțu, a declarat că susține cu anumite conditii reducerea TVA-ului de la 9 la sută, cât este în prezent, la zero.
„Vom susține un stat suplu, cu taxe cât mai mici Avem un principiu de la care nu aş vrea să abdicăm. Acela de a reduce taxele pt toate produsele. Deci, dacă găsim că este oportun pentru un produs, de ce nu ar fi oportun pentru toate produsele, nu doar pentru unul. Dacă plafonezi preţurile la alimente, există riscul de a avea penurie și să vedem cozi.”, a
declarat Florin Cîțu.
În schimb, preşedintele Camerei Deputaţilor și liderul PSD, Marcel Ciolacu, susține că reducerea TVA-ului la alimente nu va ajuta si vrea soluția găsită de Ungaria.
Citeste si: Nu preturile sunt mari, salariile sunt mici
Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro
„Poate o plafonare a prețurilor la produsele de bază într-o limită.... dar nu am avut aceasta discutie in coalitie.”, a adăugat Marcel Ciolacu.
O astfel de măsură va putea fi aplicată imediat, dacă va fi agreată.
Guvernul de la Budapesta a decis recent ca: zahărul, făina de grâu, uleiul de floarea soarelui, laptele cu 2,8% grăsime, pulpa de porc și pieptul de pui să fie vândute la prețul din 15 octombrie anul trecut. Așadar, este obligatoriu ca fiecare magazin să facă reduceri. Măsura a dus la o creștere a vânzărilor, motiv pentru care un important lanț de supermarketuri, prezent si la noi în țară, a decis chiar să raționalizeze vânzarea acestora. Serbia și Macedonia au plafonat și ele prețurile la pâine, zahăr și ulei.
Citeste si: Cum se compensează facturile de la 1 februarie 2022! Câți bani vor cheltui românii pentru gaze și electricitate
Rămâne de văzut ce vor decide si guvernantii noștri.