Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei, a urcat joi la 3,53% pe an, de la 3,29% cât a fost miercuri, conform informaţiilor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

Citeste si: Curs valutar BNR 10 februarie 2022. Evoluția euro și a dolarului

Evoluția ROBOR vine după majorarea dobânzii-cheie de către Banca Naţională , decizie luată în ședința de miercuri și determinată de creșterea inflaţiei din România, aflată la un nivel record de peste 8 procente pe an.

Este foarte probabil să se ajungă la o inflație de peste 10% până la jumătatea anului, estimează BNR.

Citeste si: În zodia scumpirilor, reacție dură de la BNR

Se scumpesc ratele la creditele în lei

În luna mai 2019, a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă. Astfel, Ordonanţa 19 a stabilit indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare.

Valoarea IRCC a urcat la 1,17% pe an, acesta fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul III 2021, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 1,08%.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Citeste si: Nicolae Ciucă, mesaj de ultimă oră despre raționalizarea alimentelor

BNR, o nouă decizie de majorare a dobânzii-cheie

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât miercuri majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,5% pe an, de la 2% pe an, începând cu data de 10 februarie 2022, şi păstrarea controlului ferm asupra lichidităţii de pe piaţa monetară.

Citeste si: Cea mai mare pensie din România, cât o mașină nouă în fiecare lună

Decizia BNR a fost luată pentru a contracara creșterea inflației. Adrian Vasilescu, consultant de strategie la BNR spune că România nu a mai avut o inflaţie de două cifre din 2004, când a coborât la 9% de la peste 10%.

"Aici nu este vorba de România. Este vorba că peste tot cifrele au această tendinţă. Este vorba de o inflaţie cum nu s-a mai văzut din anii 1970 pe toată planeta", a susţinut oficialul BNR.

Potrivit lui Vasilescu, inflaţia nu are cauze interne exceptând acele cauze care au ţinut de "stilul haotic în care s-a făcut liberalizarea" gazului şi electricităţii. 

"Nicio bancă nu poate să stăvilească inflaţia determinată de criza energetică, dar care să stăvilească efectele secundare, să stăvilească efectele asupra celorlalte preţuri. Energia electrică are efectele ei, combustibilii au efectele lor, gazele de asemenea", a explicat Adrian Vasilescu.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Citeste si: Se anunță noi scumpiri la gaze. Efectul nedorit al plafonării de prețuri

Indicele ROBOR, valoare record în ultimii 8 ani

O valoare aproape similară a indicelui ROBOR la 3 luni a mai fost consemnată la începutul lunii februarie din 2014. În data de 10 februarie 2021, acest indice era de 1,54% pe an.

Citeste si: Înșelătorie online în valoare de 22 milioane de euro. Un român ar fi pus la cale un plan demn de filmele de acțiune

La debutul anului 2020, indicele ROBOR la 3 luni era 3,19% pe an, iar la începutul anului trecut se situa la 1,98%, potrivit Agerpres.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si