Cei 1.600 de lei, echivalentul pensiei medii în România, se epuizează în mai puțin de două săptămâni, spun vârstnicii. Iată de ce: pensiile au crescut cu 0,4% în vreme ce prețurile au urcat cu o viteză de 20 de ori mai mare.

Pensionarii resimt scumpirile

România numără aproximativ 5 milioane de pensionari care se simt sufocați de creșterile de preț.

Efortul unui vârstnic de a duce un trai decent este dublu față de cel al unui salariat, diferența dintre cele două tipuri de venit fiind de 50%.

La nivel național, raportul dintre numărul mediu de pensionari şi cel al salariaţilor este de 8 la 10. În unele județe balanța se înclină invers, semn că, teoretic, o parte din pensii sunt plătite de stat pe datorie.

Citeste si: Ce conține noua schemă de ajutor pentru facturile românilor la curent și gaze. Anunțul făcut de premierul Nicolae Ciucă

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Conform datelor de la INS, în județul Ilfov sunt 4 pensionari la 10 salariați. La polul opus, în județul Teleorman sunt 16 pensionari la 10 salariați, iar în județele Giurgiu și Vaslui sunt 14 pensionari la 10 salariați.

Creșterea pensiilor ar urma să aibă loc în perioada următoare

Creșterea ar urma să aibă loc în câteva luni.

Citeste si: VIDEO- Anunț important. Se majorează contribuțiile la pilonul II de pensii

Reprezentanții Comisiei Europene ar fi fost de acord doar cu majorarea pensiilor mici. Ministrul Muncii susține însă că are de gând să le mărească și pe celalalte.

Citeste si: Un bărbat a încasat peste 30 de ani pensia părinților care ar fi pretins că sunt în viață

Pe de altă parte, Ministrul de Finanțe a declarat că majorarea pensiilor ar putea fi în zadar dacă nu oprim inflația.

Val de scumpiri

Potrivit celor mai recente date publicate de biroul de Statistică, prețul gazelor au înregistrat cea mai mare creștere în ultimul ani, de 44,94%.

Citeste si: Cele mai mari pensii din România

Au fost raportate creșteri de prețuri la cartofi: +30,5%, ulei comestibil: +26,1%, pâine: +13.43%, produse de morărit: 17,5% sau mălai: +19,2%.

Materialul complet îl puteți urmări în cadrul jurnalului Știrile Kanal D de la ora 19:00.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si