În piețele din capitală, leușteanul pare să fie o nestemată rară, în vreme ce alte verdețuri se vând cu 1 leu sau cel mult 2 lei legătura, micile buchete cu trei fire puternic aromate costă 5 lei:

„Eu zic că merită prețul... Cine poate să-l dea, cine nu...”

„Căutăm mai ieftin dacă se poate.. Dacă nu, asta e.”

Leușteanul de aur 

Dintotdeauna, leușteanul dă gust proaspăt și aromat ciorbelor, așa că românii îl caută mai ales primăvara, când e proaspăt cules. Altădată, când se vindea cu 2 lei, legăturile dispăreau una după alta de pe tarabe, acum însă, vânzarea merge greu:

„Având în vedere timpul... L-am vândut la 3 lei. Numai să-l vindeți. Astăzi a mers, să vedem mâine.”

Ca doamna Geta din Obor gândesc și alți piețari din țară. Totuși, clienții nu se înghesuie:

„- Scump, enorm, enorm, scump! E prea scump!

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Imagini șocante. Cum arată interiorul casei în care un bărbat locuia cu cele 175 de pisici ale sale- antena3.ro

Citeste si: Germania afirmă că desfăşurarea de trupe nord-coreene în Ucraina reprezintă o "escaladare clară". Coreea de Nord reacționează- wowbiz.ro

- Faceți ciorbă cu sau fără leuștean?

- Deocamdată fără, fac cu apă și cu ce-mi mai dă Dumnezeu.”

„S-au dublat prețurile, nu poti sa iei nimic, te duci cu traista goală acasă!”

Citeste si: Reţeta cu spanac: Cele mai delicioase mâncăruri de primăvară

Producătorii explică prețul piperat al leușteanului

În spatele prețului mare se-ascunde munca de-un an a cultivatorilor. Leușteanul timpuriu crește doar în sere, la 20 de grade, iar înainte să ajungă aici, lădițele cu răsaduri stau câteva săptămâni la interior.

Feotinia Iacob, legumicultor: „E foarte sensibil, trebuie să aibă rădăcini de doi ani de zile, cand il scoti din toamna, il pui în ladicioare cu gunoi de oaie.(...) Temperatura de la gunoiul de oaie e ca un pat cald.”

Citeste si: VIDEO- Cum alungăm astenia de primăvară prin alimentație

Agricultorii investesc mult pentru a putea cultiva leuștean

Recoltarea începe în ianuarie și ține până-n martie. Abia prin mai apare și leușteanul de grădină.

Feotinia Iacob, legumicultor: „Se recoltează greu, puțin, nu poți să-l ții ca în câmp. Lumea zice ca e scump, dar la câtă muncă, vedeti lazi peste lazi, e foarte scump. Fără căldură nimic nu se face.”

Citeste si: Veste proastă pentru gospodinele care au centrală termică și stau la casă. Ce modificări se anunță?- kfetele.ro

Citeste si: Cine este Radu Ioan Budeanu, fiul Deliei Budeanu și moștenitorul dinastiei Budeanu- radioimpuls.ro

Citeste si: Efectul cafelei, vinului și ciocolatei asupra creierului. Ce spune medicul Leon Dănăilă- antena3.ro

Verdețurile de primăvară dau o aromă aparte preparatelor, însă doar cei cu dare de mână se pot bucura de savoarea lor

Verdețurile de primăvară dau o aromă aparte preparatelor, însă doar cei cu dare de mână se pot bucura de savoarea lor

[Sursa foto: Captură Stirile KANAL D]

Citeste si: EXCLUSIV. Cum se descurcă producătorii locali, care vând în piețele din București: ”Supraviețuim de pe o zi pe alta”. Prețurile au crescut și la tarabe, după ce lumea a golit supermarket-urile în ultimele zile

Din vânzarea leușteanului, legumicultorii își achită facturile la curent, aproximativ 3.000 de lei pe lună și mai rămân cu bani cât să supraviețuiască.

Materialul complet îl puteți urmări în cadrul jurnalului Știrile Kanal D de la ora 19:00.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si