Prețul laptelui a crescut simțitor la raft în ultimele luni. Principalul motiv sunt costurile mari de producție ale fermierilor, care au crescut și cu 30 la sută din cauza scumpirii combustibililor și a energiei.

S-a scumpit laptele

Clienții au observat cum de la o lună la alta se mai adaugă câțiva bani la litrul de lapte, dar și la produsele lactate.

„Am găsit și cu 8 lei, probabil va ajunge și la 10 lei. Consumăm tot timpul lapte, Sana, lapte de 3.5 nu mai consumăm, l-am redus că asta e situația.”

„S-au scumpit astea, kefir și sana.”

Citeste si: VIDEO| Sparanghelul, apreciat de gurmanzii occidentali, a ajuns să coste la noi de trei ori mai mult decât carnea

Iar specialiștii spun că scumpirile se vor ține lanț

Dorin Cojocaru, președinte Patronatul Industriei Laptelui: „Prețul al raft, stabilit de comerciant, crește constant încă din vara lui 2021. O să avem între 5-10-15 la sută în sfârșit de aprilie și 2-5 la sută lunar.”

Concret, dacă anul trecut cumpăram litrul de lapte și cu 4 lei, acum prețul lui este dublu.

Diferențe se văd și față de începutul anului. Atunci un litru de lapte costa în jur de 5 lei, iar acum...

Mădălina Bichir, reporter Kanal D: „În acest magazin, litrul de lapte se vinde și cu puțin peste 8 lei, iar cel bio ajunge la 10 lei per litru. Cât despre specialități precum kefir, sana sau ayran, acestea au prețuri între 4-7 lei, dar la gramaje mai mici.”

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Citeste si: Scumpiri record la pâine

Războiul dintre Rusia și Ucraina a afectat inclusiv prețul laptelui

De vină pentru scumpirile record este și războiul. Potrivit specialiștilor, piaţa globală este afectată de sistarea exportului de îngrășăminte și cereale din Ucraina şi Rusia.

Dorin Cojocaru, președinte Patronatul Industriei Laptelui:  „Furajele, îngrășămintele care acum sunt foarte scumpe și Ucraina nu mai livrează cereale, se va resimți în creșterea animalelor, în producția de lapte la vară în 2022.”

Clienții constată cu stupoare că și laptele care se vinde la dozator, o alternativă ceva mai ieftină față de cel din hypermarket, s-a scumpit acum.

„S-a scumpit sticla. Era 50 de bani și acum e un leu.(...) Și laptele s-a scumpit la 5 lei, acum am văzut.”

Nu mai devreme de anul trecut pentru același tip de lapte oamenii trebuiau sa scoată din buzunar 4 lei. 

„A fost 3.5 lei, 4 lei, 4.5 și s-a făcut 5. Acum vreo săptămână era 4.5.”

„- 5.5 era o sticlă.

- Acum cât este, doamnă?

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

- Anul trecut era 5.5, acum e 6 lei. Auziți, deja s-a scumpit.”

Citeste si: VIDEO- România, în pragul unei crize alimentare? Ce spun specialiștii

Unul dintre cei mai mari exportatori de lapte din lume, din Noua Zeelandă, avertizează că în perioada următoare vor fi, cu siguranţă, creşteri de preţ. Și asta pentru că situația aprovizionării cu lapte în mai multe regiuni cheie de export continuă să se deterioreze. Producția de lapte din Noua Zeelandă, de pildă,a scăzut cu peste 6 la sută în ianuarie 2022, în timp ce fluxurile de lapte din SUA au suferit o lovitură în aceeași perioadă.

Materialul complet îl puteți urmări în cadrul jurnalului Știrile Kanal D de la ora 19:00.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si