Marele actor Traian Stănescu împlinise de curând venerabila vârstă de 82 de ani, pe data de 27 martie. Traian Stănescu s-a remarcat prin rolurile de pe scena Teatrului Național din București, unde a activat până în anul 2002, dar și prin aparițiile în producții de televiziune, precum Suflete tari” și „Jocul ielelor” după Camil Petrescu.

Citeste si: A murit actorul american Paul Herman, cunoscut mai ales pentru rolul din "Clanul Soprano"

În cinematografie, Traian Stănescu s-a impus publicului românesc prin rolurile din seria „Mărgelatu”: „Drumul oaselor”, „Trandafirul galben”, „Misterele Bucureștilor”, „Masca de argint”, „Colierul de turcoaze”.  

Anunțul privind trecerea în neființă a lui Traian Stănescu a fost făcut de Teatrul Național I.L. Caragiale:

Traian Stănescu, roluri memorabile în teatru și film

Actorul Traian Stănescu s-a născut în 1940 în localitatea Făget, judeţul Timiş. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București în 1961, clasa profesor G.D.Loghin, după care este repartizat la Teatrul de Stat Piatra Neamț (actualmente Teatrul Tineretului).

Perioada petrecută la Piatra Neamț (1961- 1964) reprezintă o frumoasă pagină din cariera de actor a lui Traian Stănescu, perioadă pe care o rememorează cu plăcere: are ocazia să joace în premiere memorabile (joacă rolul lui Vulpașin în „Domnișoara Nastasia”, Tom, în „Menajeria de sticlă”, regia Cornel Todea etc.)

și are ocazia de a fi membru al unui colectiv artistic tânăr și valoros.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Doctorii au descoperit un bărbat cu trei penisuri. Este primul caz de acest fel din lume care a putut fi studiat- antena3.ro

Citeste si: Arma teribilă testată cu succes de Franța. Va avea misiunea de a-i elimina pe luptătorii lui Putin aflați în Ucraina- wowbiz.ro

Traian Stănescu a revenit în București din 1964, mai întâi la Teatrul Giulești (prin concurs), apoi la Teatrul Mic, pentru ca din 1968 să devină actor al Teatrului Național „I. L. Caragiale”, iar din 2002 societar de onoare al acestuia. 

,,Nici prin vis nu-mi trecea c-am să ajung pe prima scenă a țării. Nici nu realizam cât de important e acest pas. Îmi era drag Giuleștiul, dar numai gândul la drumul cu bicicleta peste podul Grant, ca să ajung la sediul aflat atât de departe de centru, a fost unul din factorii hotărâtori ai mutării mele. Și de atunci, cu o singură întrerupere de un an, am rămas fidel Naționalului. În vremea aceea jucam la Televiziune în "Suflete tari" de Camil Petrescu", s-a destăinnuit actorul cu ani în urmă.

O carieră pe scena Teatrului Național din București

Traian Stănescu a interpretat roluri de mare forță în „Enigma Otiliei”, „Regele Lear”, „Richard al III-a”, „Cine are nevoie de teatru”, „Orfeu”, „Ondine”, etc.

A colaborat benefic cu radioul și televiziunea jucând în piese care i-au împlinit și i-au consolidat poziția de mare actor: „Suflete tari” și „Jocul ielelor” după Camil Petrescu, „Stâlpii societății” de H.Ibsen, „Cuza” în regia lui E.Tudoran, „Ochii care nu se văd”, serial sau ”Tandreţea lăcustelor”.

Debutul în cinematografie al lui Traian Stănescu a fost în anul 1963, în filmul „Dragoste lungă de-o seară”, apoi a făcut roluri memorabile în „Castelanii”, „De trei ori București”, „Muntele alb”, „Surorile”, jucând după aceea în filmele cu „Mărgelatu”: „Drumul oaselor”, „Trandafirul galben”, „Misterele Bucureștilor”, „Masca de argint”, „Colierul de turcoaze”.

Traian Stănescu, roluri în seria de filme Mărgelatu

A fost căsătorit cu marea actriță Ilinca Tomoroveanu

Ca premii, a primit în anul 2000 Medalia Comemorativă Mihai Eminescu (pentru recitările sale excepționale) și, în 2004, a fost răsplătit cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, de către Președintele României Ion Iliescu.

A fost căsătorit din 1977 cu marea actriță Ilinca Tomoroveanu. Împreună au dat naștere, talentatului actor Mihai Stănescu.

Citeste si: Statul român oferă suma de 700 de lei pentru femei! Care sunt criteriile necesare?- kfetele.ro

Citeste si: Adevărul dureros al morții artistului Liam Payne. Ce au descoperit autoritățile- radioimpuls.ro

Citeste si: După două ierni călduroase, Europa trebuie să se pregătească pentru temperaturi scăzute. Cum ar putea La Nina să crească prețurile- antena3.ro

Traian Stănescu s-a stins din viață la trei ani după ce și-a pierdut soția. „Acum dansează în ceruri amândoi… Zbor lin, tata!”, este mesajul postat de fiul celor doi pe Facebook.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si