Ziua Europei 2022. Primul pas în formarea Uniunii Europene de astăzi a fost făcut pe 9 mai 1950. Atunci, ministrul francez al afacerilor externe, Robert Schuman, a citit în fața presei din întreaga lume o declarație prin care chema Franța, Germania. dar și alte patru state, să își adune la comun producțiile de oțel și cărbune, punând astfel bazele unei federații europene.

Robert Schuman a propus atunci formarea unei instituții europene supranaționale care să se ocupe de industria de cărbune și oțel, bază a puterii militare.

ziua europei 2022

9 mai- Ziua Europei.

[Sursa foto: PixaBay]

Ziua Europei- 9 mai

Declarația lui Robert Schuman a ajutat la construcția Uniunii Europene. Statele din Benelux și Italia s-au alăturat Franței și Germaniei, iar pe 18 aprilie 1951, a fost semnat Tratatul de la Paris prin care era instituită Comunitatea Europeană a Cărbunelui și Oțelului- CECO, între Germania, Franța, Belgia, Italia, Luxemburg și Olanda. 

Pe 25 martie 1957, aceste țări au semnat Tratatele de la Roma prin care instituiau Comunitatea Economică Europeană (CEE).

Citeste si: Ungaria, acuzată că știa de la Putin despre planul de invazie totală a Ucrainei

În cadrul acestui proiect s-au alăturat Irlanda, Marea Britanie și Danemarca în anul 1973, Grecia în 1981, Spania și Portugalia în 1986, Suedia, Austria şi Finlanda în 1995.

Pe 1 mai 2004, alte zece state: Cehia, Ciprul, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Slovacia, Slovenia, Polonia şi Ungaria.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: După 18 ani de căsătorie, un italian a aflat că soția sa fusese bărbat. A mers direct la tribunal- antena3.ro

Citeste si: Mesajul Ucrainei pentru nord-coreenii trimiși să lupte de partea lui Putin. ”Mii de soldați ruși au luat decizia corectă”- wowbiz.ro

Pe 1 ianuarie 2007, România și Bulgaria aderă la Uniunea Europeană. În prezent, Uniunea Europeană are 27 de state membre. 

Ziua Independenței- 9 mai

Independența de stat a fost proclamată pe 9 mai 1877. Nu a fost un act spontan, ci o încununare a strădaniilor din ce în ce mai numeroase în acei ani, a fost o aruncare peste bord a ultimei verigi a conducerii otomane. 

În acea zi, Mihail Kogălniceanu spunea în Parlamentul țării: „suntem independenţi, suntem naţiune de sine statatoare”. 

Citeste si: Uniunea Europeană dorește interzicerea importurilor de petrol rusesc până la sfârşitul anului

Independența proclamată trebuia consfințită și apărată pe câmpul de luptă pentru a putea fi impusă forțelor militare turcești și recunoscută ulterior de puterile europene.

ziua europei 2022

9 mai- Ziua Europei. Ce semnifică această zi?

[Sursa foto: PixaBay]

Ziua victoriei celui de-al Doilea Război Mondial

Pe 9 mai 1945, aliații din cel de-al Doilea Război Mondial au obținut victoria împotriva Germaniei naziste sfârșindu-se în acest mod cea mai pustiitoare conflagrație din istoria continentului european.

În 1939, după ce Polonia a fost devastată, liderul nazist Adolf Hitler a ordonat pregătirea cât mai rapidă a unei campanii în vest și pentru a avea condiții favorabile pentru acțiunile militare a ocupat Danemarca și Norvegia. Prin cucerirea acestora, Germania și-a asigurat baze pentru submarine și navigație, dar și condiții excelente pentru a trasnporta minereuri de fier din Suedia, materie primă în industria ei de război.

Citeste si: Anunț important pentru elevele și studentele din țară! Noi tichete sociale de la Guvern- kfetele.ro

Citeste si: Cine este și cu ce se ocupă Diana, fiica Deliei Budeanu. Detalii neștiute despre primul copil al regretatei crainice TV- radioimpuls.ro

Citeste si: Fiica milionarului Ioan Crișan, reținută pentru uciderea lui. Anchetatorii au aflat de ce Laura Crișan a comandat asasinarea acestuia- antena3.ro

Citeste si: UE ar putea scuti Ucraina de plata taxelor vamale timp de un an. Propunerea Comisiei trebuie aprobată de Parlamentul European

Pentru a ocupa Danemarca și Norvegia, Germania a avut șapte divizii de infanterie, un regiment blindat, batalioane independente la care se adăugau 1.300 de avioane constituite în Flota 5 aeriană, dar și flote ale forței maritime militare. 

Astfel, de-a lungul istoriei, ziua de 9 mai a marcat evoluția României din trei puncte de vedere: proclamarea independenței (9 mai 1877), Victoria Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial (9 mai 1945) și Ziua Europei.

Citeste si: UE va prezenta în curând al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si