”MAE condamnă cu fermitate bombardamentul asupra penitenciarului Olenivka şi uciderea pizonierilor ucraineni”, este mesajul postat, duminică, pe contul oficial de Twitter al Ministerului Afacerilor Extern de la București.

Citeste si: Președintele Zelenski acuză Rusia de noi crime de război

Oficialii români consideră că ”aceste crime odioase comise de Rusia necesită o anchetă şi sancţiuni internaţionale”.  ”Condoleanţe familiilor şi sprijin deplin pentru Ucraina”, a mai transmis MAE.

 

Cine a aruncat în aer închisoarea Olenivka?

Atacul asupra închisorii unde erau deţinuţi membri ai Regimentului Azov a avut loc vineri, iar Rusia şi Ucraina se acuză reciproc cu privire la cauza exploziei. 

Separatiştii pro-ruşi spun că Ucraina se află în spatele atacului care a ucis 53 de prizonieri de război. Kievul ar fi bombardat închisoarea de lângă Olenivka cu rachete Himars, susţin ei. 

Citeste si: Vladimir Putin a semnat o nouă doctrină navală pentru Rusia

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Ucraina neagă aceste acuzaţii şi afirmă, la rândul său, că la originea faptelor se află grupul Wagner, o organizaţie paramilitară rusă. 

Ucraina a cerut vineri ONU să investigheze moartea prizonierilor, iar Rusia a transmis că va permite investigaţia.  

Cum arăta închisoarea înainte și după bombardament (imagini din satelit)

Răzbunare pe prizonierii ucraineni? 

Numele a 50 de morţi şi 73 de răniţi au fost publicate de Ministerul rus al Apărării sâmbătă, la o zi după un atac asupra unei tabere din Doneţk unde erau deţinuţi prizonieri de război ucraineni, informează duminică agenţia DPA.

Majoritatea celor 193 de prizonieri de război din Olenivka (Elenovka, în limba rusă) au fost ucişi sau răniţi, a declarat sâmbătă ministerul rus. Iniţial după lovitura de rachetă, se presupunea că numărul morţilor va depăşi 50.

Citeste si: Unul dintre cei mai bogați oameni din Ucraina, ucis împreună cu soția sa în bombardamentul rușilor din Nikolaev

Până sâmbătă dimineaţă, corpurile a 48 de prizonieri ucraineni au fost recuperate, în timp ce încă doi au murit în drum spre spital, a precizat ministerul. Rusia a declarat că răniţii primesc îngrijiri medicale.

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Mădălina Pamfile, încătușată și dusă la INML după ce a fost prinsă băută la volan- radioimpuls.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Putin se pregătește să aplice "planul D" în Ucraina, după mai multe eșecuri la rând

Rusia afirmă că lovitura a venit de la un lansator multiplu de rachete cu bătaie mare HIMARS furnizate Ucrainei de Statele Unite, în timp ce Kievul caută să recupereze teritorii controlate de separatiştii proruşi în estul Ucrainei. Ucraina spune că nu ar trage niciodată asupra unei poziţii civile- mai ales a uneia unde se aflau propriii oameni- şi a acuzat Rusia că a organizat atacul ca răzbunare asupra naţionaliştilor ucraineni în rândul prizonierilor, luaţi de la Mariupol acum câteva săptămâni.

Este imposibil să se confirme independent oricare dintre revendicări din cauza situaţiei de război din estul Ucrainei.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si