UPDATE:  NASA a amânat lansarea Artemis 1 din cauza unor defecțiuni la motor. Cea mai puternică rachetă ar fi trebuit să decoleze la 15:33 și urma să marcheze revenirea SUA pe Lună.

 La 50 de ani de la ultima misiune Apollo, misiunea Artemis a NASA va începe luni cu decolarea sistemului SLS (Spacial Launch System) fără pilot, la ora locală 8:33 (12:33 GMT) de la Centrul Spațial Kennedy din Florida.

Citeste si: NASA vrea să trimită din nou oameni pe Lună. Lansarea va avea loc în mai puțin de două săptămâni

Decolarea de luni 29 august este una de testare. Cei de la NASA să măsoare vor prin această testare  radiațiile și vibrațiile. Zborul va dura aproximativ șase săptămâni.

Lansarea misiunii Artemis, spectacol cu public la Cape Canaveral  

Zeci de mii de oameni, inclusiv vicepreședintele SUA Kamala Harris, sunt așteptați să urmărească lansarea, toate hotelurile din jurul Cape Canaveral fiind rezervate pentru eveniment.

„Această misiune merge cu multe speranțe și vise ale multor oameni. Acum suntem cu toții generația Artemis”, a declarat sâmbătă, administratorul NASA Bill Nelson, potrivit Al Jazeera.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Citeste si: Nasa, misiune cu.... drojdie în spațiu

Scopul zborului de testare de șase săptămâni, numit Artemis 1, este de a testa modulul SLS și capsula echipajului Orion care se află deasupra rachetei.

Capsula va orbita luna pentru a vedea dacă este sigură pentru transportul oamenilor în viitorul apropiat.

În loc de astronauți, trei manechine de testare sunt prinse în capsulă pentru a măsura vibrația, accelerația și radiația, unul dintre cele mai mari pericole pentru oameni în spațiul îndepărtat.

Prima misiune cu oameni spre Lună, în 2025

În doi ani, cei de la NASA urmăresc să trimită în spațiu astronauți, iar în anul 2025 plănuiește să trimită un echipaj uman.

Anii de întârziere au generat costuri suplimentare în valoare de miliarde de dolari.

Prin programul Artemis, NASA urmărește să trimită pe Lună prima femeie, dar și prima persoană de culoare.

Un număr de 24 de astronauți au zburat către Lună în timpul misiunilor Apollo. 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si